Щетите за ЛОТ 5 на АМ „Струма” са 20 млн. лева. Причините са начините, по които са правени поръчките и плащанията по схемата „Автомагистрали”. Това заяви директорът на НАП Румен Спецов.

Ние от НАП нямаме функция и възможности да следим в реално време какво се случва в междубанковото трансфериране, както и нямаме опция да знаем кога се теглят пари на каса на съответна банка. Там вече банковите институции имат техните задължения да уведомят ДАНС, но не и НАП, каза той в ефира на Нова телевизия.

Поводът е изказване на прокуратурата, че НАП е знаела за големите трансфери, с които са отклонявани милиони за строежа на ЛОТ 5, но не са уведомили разследващите.

На въпрос търси ли НАП пари от фирми, свързани с обществени поръчки за АМ „Хемус“, Спецов отговори, че НАП търси дали има нарушения в данъчното законодателство. НАП отговаря дотолкова, доколкото дали се дължат данъци, но с подробностите се занимават други институции, коментира той.

Спецов акцентира, че каза, че въпросната компания е отдавна на българския пазар и в годините наистина вследствие на определени пазарни конюнктури в периода 2008-2015 година отчита загуби.

После има печалба, после пак загуби и правим всичко възможно, чрез промяна в начина на мониторинг на самата компания, да видим защо се случва това. Защото тези загуби се отчитат, въпреки продължаващата дейност, коментира Спецов.

Равносметката на НАП за 2021 показва, че миналата година е била много бурна и много успешна. Бурна откъм политика и социални прояви, но по отношение на фискалния елемент е успешна за НАП. На два пъти си изпълняваме плана и при последната актуализация ще има с 2% повече, което е около 600 милиона лева в повече. В годишен аспект за втора година това са над 3 милиарда повече, отколкото беше заложено за 21 години.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук