Грипен

Вчера се разбра, че с цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети. В средата на септември са проведени срещи с делегации от Швеция и Франция и се очаква получаване на оферти.

Само часове по-късно стана ясно, че Швеция е изпратила на 1 октомври на българското министерство на отбраната предложение за 8 нови бойни самолета „Грипен“. Става дума за най-новата конфигурация MS20 на модела Jas 39 Gripen C/D, която е съвместима със стандартите на НАТО. Първият самолет може да бъде доставен в рамките на 24 месеца след подписването на договор. Това съобщи Асоциацията на шведската индустрия за сигурност и отбрана, цитирана от Дневник.

„Това не е просто диалог, това е търсене на решение, защото България не може да си позволи да се откаже от охраната на собственото си небе“ до пристигането на американските самолети Ф-16. Договорът с Вашингтон за купуването на 8 плюс 8 самолета Ф-16 се изпълнява, увери президентът Румен Радев в кулоарите на международна среща в Прага.

За това, че България се интересува от шведските самолети бе споменато още на 4 август в коментар за специализираното американско издание Combat Aircraft, съобщава в.“Сега“. В него се казва, че Словакия и България били притеснени от забавеното доставяне на новите американски F-16 Block 70 и се допълва: „Източници от България ми казват, че властите търсят в момента преходно решение за базови способности въздух-въздух с до 18 нови или втора ръка Gripen C/D, доставени до 18 месеца след подписването на договор“.

Сега в съобщението на „Сааб“ от Стокхолм се казва още: „Обучението на пилотите и техническия персонал е включено и с предложението пълни способности за бързо реагиране ще бъдат постигнати в рамките на бюджета“. В НАТО само две държави имат такива самолети – Чехия и Унгария, като чехите модернизираха своите до MS20 Block 2 през 2018 г., а през януари 2022 г. производителят „Сааб“ (Saab) обяви, че започва същия процес и за унгарците.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук