Федералната данъчна администрация на Швейцария (AFC) е предала пред септември на партньорите си в чужбина сведения за 2 млн финансови сметки в рамките на международния автоматичен обмен на информация, който тази година бе осъществен за пръв път.

Този обмен ще позволи на властите да проверят на място дали данъкоплатците правилно са декларирали своите доход в чужбина при плащането на данъците, казва се в съобщението на AFC.

Предадените от страната сведения включват името на собственика на сметката, адреса му, страната, в която живее, данъчния номер, а също сведения за баланса на сметката и получените доходи.

Тази година в швейцарския списък за обмяна на информация фигурират страните от ЕС, с изключение на Кипър и Румъния, които засега „не са изпълнили международните изисквания за конфиденциалност и гарантиране сигурността на данните“.

Освен страните от ЕС, в списъка фигурират още 9 държави и територии, включително Австралия, Норвегия, Япония, Джърси, Хърнси и Остров Ман. По технически причини, посочва AFC, е отложена обмяната на информация с Австралия и Франция. Освен това не са получени сведения от Полша, Хърватия и Естония.

През 2019 г. Швейцария предполага автоматична обмяна на информация с вече 80 държави и територии. Инициатор за разработването на единен стандарт за отчетност в тази сфера е Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Системата ще позволява на страните да получават информация за активите на гражданите им в чужбина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!