Щвейцария инициира рефрендум, с който да се вземе решение за за еднополовите бракове

Швейцария ще решава на референдум дали еднополовите двойки могат да сключват брак след като противници събраха достатъчно подписи за атакуване на закон от 2006-та, предаде Ройтерс.

Законодателството тогава разреши също на транссексуални хора да променят своя рожден пол с декларация. Правителството потвърди, че противниците на еднополовите бракове са събрали достатъчна подкрепа за свикване на референдум. През май месец ще се определи дата за гласуването, което може да се състои най-рано през септември, заяви говорител.

Противниците на еднополовите бракове ги описват като „фалшивите бракове“ и казват, че брак може да се сключва само между мъж и жена. Според проучване, проведено от групата за защита на правата на хомосексуалистите „Розов кръст“ през 2020 г., над 80 % от жителите на Швейцария подкрепят еднополовите бракове, което предполага, че евентуален закон след този референдум би влязъл в сила, дори да бъде подложен на референдум.

През 2013 г. Франция узакони еднополовите бракове, през 2017 г. същото направи и Германия, а през 2015 г. Върховният съд на САЩ също има решение по казуса и постанови, че американската конституция дава право на еднополовите двойки да сключват брак.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!