Си Цзинпин
Снимка: БТА

Делегатите на първата сесия на 14-ото Общокитайско събрание на народните представители (китайският парламент) днес гласуваха единодушно за преизбирането на Си Цзинпин за китайски президент за безпрецедентен трети петгодишен мандат, съобщи БТА.

В гласуването участваха 2952 души. Така 69-годишният Си е напът да остане на власт пожизнено, предаде Асошиейтед прес.

Гласуването отне един час, а електронното преброяване завърши за около 15 минути.

Си Цзинпин беше преизбран и начело на Централния военен съвет, който ръководи китайската народоосвободителна армия.

По време на заседанието бе прието проекторешение за структурната реформа на държавните институции, предава радио Китай.

Си Дзинпин бе избран единодушно за председател на Китайската народна република (КНР) и Централната военна комисия на КНР.

Парламентът избра също Чжао Лъцзи за свой председател, а Хан Чжън – за вицепрезидент. И двамата са партийни лидери от предишния екип на Си в Постоянния комитет на Политбюро, отбелязва Ройтерс.

Си Дзинпин е роден в Пекин на 1 юни 1953 год. като представител на петото поколение в ръководството на Китай. Той е от народността хан, от която са 92% от китайците и 19% от човечеството. Името му се превежда най-често като „приближаващ мира“ или „миротворец“. Женен за Пен Лиюан, известна певица на народни и военни песни в Китай. Дъщеря им Си Минцзе под чуждо име е следвала в Харвард.

Припомняме, че Си Дзинпин дойде власт преди почти десетилетие. Наред с концентрацията на властта той увеличи усилията си да популяризира концепцията за „Китайската мечта“ и да наложи своята идеология като водещ принцип на партията.  Си стартира и цяла поредица амбициозни международни инициативи, насочени към разширяване на глобалното влияние на Китай.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук