Снимка: АР, чрез Сидни хералд трибюн

Департаментът по външните дела на Австралия обвини българското правителство в неправилно представяне на коментарите на австралийски дипломат относно Джок Полфрийман, което става на фона нарастващо напрежение между двете страни заради задържания в България австралиец, съобщава „Сидни морнинг хералд“.

Австралийският висш дипломат, акредитиран в България, Джон Филип, се срещна във вторник с български официални лиза заради въпросния случай.

Полфрийман бе предсрочно освободен през септември, след като излежа 11 години от 20-годишната си присъда за убийство на български студент при сбиване през 2007 година. Роденият в Сидни 32-годишен австралиец винаги е настоявал, че е невинен. След като бе освободен предсрочно, той бе незабавно пратен в български център за задържане на имигранти и случаят му бе представен във висшия съд на страната за преразглеждане.

Неочакваното освобождаване на Полфрийман бе посрещнато с гняв в България. Бащата на убития Андрей Монов бе сред протестиращите срещу пускането му.

От освобождаването на австралиеца насам австралийският външен министър Марис Пейн прави постъпки пред българското правителство за връщането му в родината. През миналата седмица тя заяви, че Австралия би била „много загрижена, ако някакви фактори извън нормалните легални предпоставки, които са в сила в България, имат роля в случая /на Полфрийман – бел. ред./“.

В коментар, видимо противоречащ на думите на сенатор Пейн, приписвано на правосъдния министър Данаил Кирилов изявление след срещата с г-н Филип внушава, че Австралия няма притеснения относно правните процеси около Полфрийман.

Според АВС, изявлението на  българския правосъден министър гласи:

„Австралия е наясно, че понастоящем всичко се провежда според българските закони и няма отклонения в процеса на съдопроизводството.“

Само че в заявление на говорителя на австралийското външно министерство в отговор на българското правителство се казва, че „г-н Филип е повторил твърдата позиция на Австралия, че ще бъдем разтревожени, ако някакви фактори извън нормалните легални предпоставки, които са в сила в България, имат роля в случая на г-н Полфрийман“.

„Най-важното – той /Джон Филип – бел. ред./ подчерта нарастващата загриженост на Австралия, задето правните основания на продължаващото задържане на г- н Полфрийман остават неясни, и че, в съответствие с отсъденото предсрочно освобождаване, той би трябвало да бъде освободен и да му се разреши да се върне в Австралия“ – каза говорителят.

„Г-н Филип определено не е използвал думите, които е цитиран да употребява. Той също така изрази и редица други притеснения, включително посочването на риска, че външен натиск може да повлияе на изхода /на случая/, което, както вече бе заявено, ще предизвика сериозна загриженост в Австралия.“

Българският Върховен съд се произнесе в понеделник, като даде на съдиите по случая на Полфрийман два месеца да вземат решение. Адвокатът на австралиеца, Калин Ангелов, каза, че не знае кога ще бъде освободен неговият клиент.

„Това е въпросът за милион долара. Не знам“ – каза той за „Найн таймс“.

Първоначално Полфрийман бе вкаран в затвора, след като бе намерен виновен  за убийството на Андрей Монов и опит за убийство на Антоан Захариев в София през 2007 година. Той твърди, че е действал при самозащита.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!