ГЕРБ гласуване машини

Фирмата „Сиела Норма“ е готова да достави 5 000 машини за гласуване на цена от 5 200 лева на устройство, което прави обща сума от 26 млн. лева. Това става ясно от писмо изпратено до ЦИК.

Фирмата е готова да осигури логистиката на машинния вот на 14 ноември срещу 13 милиона и 500 хиляди лева, което включва и транспорт на машините в чужбина. „Сиела Норма“ обаче има финансови претенции към ЦИК.

„Тъй като, според тях, 9600 машини са тяхна собственост, искат да им платим наем за използваните на 11-ти юли машини в размер на 14,400 млн. лева. В случай, че ЦИК не притежава машините към 14-ти ноември, предлагат да ги дадат под наем на цена по 1500 лева на устройство за всеки тур по отделно и искат да им заплатим 543 000 лева за наем на склада“, обясни Емил Войнов – заместник председател на ЦИК.

Росица Матева: Решението е ЦИК да закупи 1600 машини

Говорителят на ЦИК Росица Матева коментира за БГНЕС, че днес са получили предложението на „Сиела Норма“, но подчерта, че обявената от тях обществена поръчка е за 1600 машини, а не за 5000.

„Поканена е „Сиела Норма“ да представи оферта. Решението на ЦИК е да закупи 1600 устройства, защото преценяваме, че толкова още са необходими, за да подсигурим изборите на 14-ти ноември“, обясни тя.

Поканени са още „Смартматик Холандия“ и „Информационно обслужване“

Матева посочи, че бюджетът за закупуването на машините е 9,5 млн. лв., като в него са предвидени и средства за закупуване на допълнителни 26 000 флаш памети за машините, тъй като на изборите 2 в 1 се очаква да бъдат използвани над 12 000 устройства, като на машина се поставят по 2 флаш памети. Необходимостта говорителят обясни с това, че ще им са необходими, тъй като за 3-4 дни не могат да свалят информацията от тях и затова са им необходими допълнителни.

ЦИК все още не се е разплатила със „Сиела Норма“ заради не изпълнени задължения подоговор

От думите на Матева стана ясно, че ЦИК все още не се е разплатила със „Сиела Норма“, защото от там не са изпълнили задълженията си по договор.

„В момента, в който се подпише протокол, с който се констатира, че всичко от софтуера като кодове и останали неща са предадени, за да може да бъде изпълнен договора, ще се плати незабавно. Парите са подсигурени в сметка на ЦИК, но преди да бъде изпълнен договорът от страна на „Сиела“, ЦИК не може да плати“, заяви тя.

До 17.00 часа утре е срокът, в който „Сиела Норма“ да представи в ЦИК оферта по обявената обществена поръчка за логистиката и техническото обслужване на машините за гласуване на изборите на 14 ноември с евентуален втори тур на президентските избори. Час по късно, от 18.00 часа, е насрочена срещата за договаряне между Комисията и поканената за пряко договаряне фирма.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!