Третият Консултативен съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев, ще бъде посветен на действията и мерките за сигурността по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Очаква се премиерът, председателят на парламентарните групи в НС, министри, както и ръководителите на служби да отидат на „Дондуков” 2.

Дни преди официалните събития, свързани с откриването в София, участниците в заседанието на КСНС ще обсъдят и ролята на страната ни за развитието на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на Българското европредседателство в следващите шест месеца.

В средата на декември Румен Радев отново заяви, че има дефицит на стратегическо мислене по отношение на секторите сигурност и отбрана. Той каза, че ще постави въпроса на КСНС:

„Няма дефицит на функции, има дефицит на стратегическо мислене, на държавническо мислене по отношение на секторите „Сигурност“ и „Отбрана“. Има харчене на парче – това вече е факт. Няма ясно фокусирана визия как да се изграждат способности и съвместимост с нашите партньори, поне 10-15 години напред. За мен тенденцията на една абсолютна разпиляност все повече набира скорост. Аз ще поставя много ясно тези въпроси на КСНС”, каза Радев.

Припомняме, че предишните два Консултативни съвета за национална сигурност, свикани от Румен Радев в рамките на първата година от управлението му, бяха на тема корупция. Първият опит да се съберат политическите лидери се провали, тъй като много от участниците имаха други ангажименти, затова държавният глава обяви втори КСНС на същата тема.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!