Сийка Милева
На снимката: Сийка Милева, говорителка на главния прокурор Иван Гешев

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на шестима души от НОИ-Силистра, начело с директора Милен Пенчев, за участие в организирана престъпна група за източването на НОИ чрез фалшиви пенсии.

Групата е действала от 2017, като са уреждани пенсии чрез фалшифициран стаж за професии, включително от първа категория труд.

Говорителят на специализираната прокуратура Сийка Милева поясни, че „услугата“ се заплащала от самата стойност на отпуснатите пенсии. Дебитните карти на пенсионерите оставали в членовете на групата до издължаване. Пострадалите са подписвали и пълномощни, с които участниците в схемата лично посещавали пощенските клонове, от които са теглили самите пенсии.

Директорът на НОИ Силистра  диктувал на по телефона на началничката на отдел „Отпускане на пенсии“ лични данни на лица, които са искали да получават пенсии. Тя е записвала на бележка абревиатурата: СМЧ – Пенчев – т.е. „Силно мой човек – Пенчев“.

С тези отбелязвания служителите знаели, че това са близки до директора хора. По този начин самите пенсионни досиета се изготвяли по-бързо и безпроблемно, не се извършвали нужните проверки, каза Милева.

В групата също така участва и бивш служител на НОИ от София. Членове на групата са семейство – баща, майка и син. Наблюдаващият прокурор Николай Димитров обясни, че до момента са установили около 20 души, на които са били опуснати пенсии по този начин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!