Симеон Ставрев
На снимката: Симеон Ставрев
Симеон Ставрев е роден в София, български софтуерен инженер и политик. Завършил е Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. Бакалавър по информатика от Нов български университет. Общински съветник в Столичния общински съвет от групата на “Демократична България” с мандат 2019 – 2023 година. Член е на постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност и постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС. Учредител на “Да, България!” и член на Националния съвет на партията.

Г-н Ставрев, КЕВР обяви, че влиза в “Топлофикация София” и ще проверява състоянието на общинското дружество. Толкова големи ли са проблемите на “Топлофикация София”?

Проблемите на „Топлофикация София“ са 1 милиард лева. Това е проблем не само на „Топлофикация“, а на всички данъкоплатци по простата причина, че води до проблеми в Българския енергиен холдинг. Когато общинското предприятие „Топлофикация София“ е натрупало 1 милиард лева дълг, това е много сериозен проблем.

Като се има предвид какво става с цените на природния газ, Българският енергиен холдинг търси някакво решение на проблема – търсят как да получат парите си. Не съм много убеден, че “Топлофикация София” има ясен план, който убеждава Българския енергиен холдинг, че дружеството може да погаси задълженията си.

След като в Столичния общински съвет мнозинството на ГЕРБ не може да вземе адекватно решение за това дружество толкова много време, накрая държавата е принудена чрез КЕВР да направи нещо по въпроса, защото в крайна сметка не е в ничий интерес „Топлофикация“ да спре да работи. По същия начин обаче не е в ничий интерес да трупа и задължения към Българския енергиен холдинг. Става въпрос за цялата енергетика на страната. Не може да се продължава с прехвърлянето на пари от предприятията, които са печеливши, към „Топлофикация София“ – най-простия пример е от АЕЦ “Козлодуй” и от ТЕЦ “Марица-Изток 2”.

Бях учуден от предприетото от КЕВР, но съм твърдо “за” такива действия на държавата да контролира и коригира какво се случва в Столична община. Цялата ситуация около „Топлофикация София“ е безумна.

Каква според Вас е причината КЕВР да влезе в „Топлофикация София“ – знаем, че “Булгаргаз” настоява за държавна помощ за общинското дружество?

“Булгаргаз” са в правото да търсят парите си – дали ще ги намерят по един начин, или друг, предполагам, че за тях няма значение, въпросът е да осчетоводят баланса, който не е изпълнен. Дали държавата може да обезщети “Булгаргаз” заради „Топлофикация София“ – виждали сме го няколко пъти, като собствеността върху „Топлофикация София“ се прехвърля между Българския енергиен холдинг и Столична община. Имам подозрения, че Българският енергиен холдинг не иска това да се случва за пореден път. Предвид, че не се знае колко време още ще има правителство и парламент, не мога да предполагам дали се опитват да намерят спешно решение на финансовия си проблем в Българския енергиен холдинг.

Какво би могло да е решението на проблемите на “Топлофикация София”?

Според мен решението е да се увеличат приходите в „Топлофикация София”. Проблемът на „Топлофикация София” е, че въпреки че е монополист на пазара, на който оперира, те продължават да трупат загуби. Оправдават се с това, че цената, на която продават, е определена от КЕВР и тя не им позволява да излязат на печалба, защото газът, който купуват, е по-скъп. Според мен истината е по-различна, защото те са прахосали 20 години.

Всяка електроцентрала в крайна сметка произвежда ток. Четирите ТЕЦ-а на София са именно това – електроцентрали, които изгарят газ, за да затопляме жилищата си с вода и пара. По мои изчисления „Топлофикация София” са изпуснали над 2 милиарда лева приходи от продажба на ток. В София има 4 ТЕЦ-а, но в два от тях въобще няма когенерация, която да произвежда ток. В другите два ТЕЦ-а, които все пак имат когенерация, тя е много слаба и произвежда много по-малко електрическа енергия.

Могло е досега „Топлофикация София” да произвежда много по-голямо количество електричество, с което дружеството да има приход и да не изпада в това финансово състояние. Второ, така би могло и цената за топлоенергията да се запазва абсолютно поносима за софиянци. Ако „Топлофикация София” спре работа и всички минем на ток, не съм сигурен колко електричество ще има в града. Най-вероятно мрежата ни ще прегрее, защото всеки ще се топли с климатик.

ГЕРБ, които все още държат властта в София, търсят ли решение изобщо?

В момента в Столична община ГЕРБ се въртят около сценарий, в който се опитват да концесионират „Топлофикация София” за известно време напред. Това време, според последните индикации, е 35 години напред – немалък период. Самите „Топлофикация София” и Столичния общински съвет не намират никакво решение на проблема с когенерациите. Това ненамиране на решение се пренася като пасив в Българския енергиен холдинг.

Другото нещо, което върви като процедура в Столичния общински съвет, е следното – беше наета американска консултантска фирма, която да констатира проблемите в дружеството, като фирмата предложи план за заздравяване на „Топлофикация София”. Подобен план е предлаган преди десетина години от същата фирма. Това, което се казва в плана е, че двете когенарации в двата ТЕЦ-а трябва да се подменят, така че да започнат да произвеждат много повече ток. Другото, което казват в доклада, е да се поднови мрежата – тоест тръбите, които постоянно гърмят, за да е добра услугата и хората да плащат за парно, вместо да се отказват. Третото нещо, което американската компания предлага, е ТЕЦ-овете да се свържат по такъв начин, че ако един от тях аварира, другите три да компенсират неговия район.

Моето притеснение сега е, че някой ще приватизира приходите, но разходите ще бъдат национализирани. Този огромен пасив от 1 милиард лева е огромно бреме за „Топлофикация София” и никой инвеститор няма да инвестира в когеранационни мощности на стойност стотици милиони, с които дружеството да започне да изкарва повече пари – поне така се представя. Може да се наложи да се направи ново дружество, в чиито активи да се вкарат когенерациите и печалбите да се трупат там. Така след определено време тези когенерациите ще са под владение на “Топлофикация София”, докато инвеститорът си избие парите. Основният въпрос е дали това ще се случи така, или Столична община ще намери начин цялата печалба да отива в нея.

Според мен ГЕРБ ще се опита да реши този въпрос преди края на мандата си в София, защото не се знае дали през следващия мандат ще има мнозинство. Притеснявам се, че това може да е в ущърб на града. Ако те решат да приватизират голяма част от приходите от когенерации, градът ще загуби приходи, защото те ще отиват в частния инвеститор. По-далновидно би било Столична община да намери начин цялата печалба да отива при нея.

Горещият картоф на “Топлофикация София” се прехвърля между Столична община и Българския енергиен холдинг толкова много време, дълговете се трупат през целия мандат на ГЕРБ. Дълбоко се съмнявам в техните способности и желание да спасят това дружество. ГЕРБ знаят за проблема с когенерациите от много време и се учудвам, че нищо не са направили.

Мерките, взети от КЕВР – проверка на “Топлофикация София”, може ли дадат положителен резултат?

Да, със сигурност. Аз съм твърдо за. Американската фирма, която е изготвила плана за спасяване на “Топлофикация София”, е била допусната в “Топлофикация София” и са инспектирали какво се е случвало. Това, че КЕВР също може да направи подобно нещо, за мен е плюс. КЕВР може да намери нещо, което американската компания не е намерила.

Проблемът е, че Конституционният съд каза, че председателят на КЕВР е избран неправомерно. Проверката на “Топлофикация София” е със заповед на председателя на КЕВР. Това значи, че тази заповед не е валидна и се налага КЕВР да вземе отново това решение.

Възможно ли е според Вас да има връзка между двете събития – решението на Конституционния съд и заповедта за проверка на “Топлофикация София”?

Предполагам, че Конституционният съд е взел съвсем обективно решение на базата на закона. Продължаваме обаче да губим време. Много е важно председателят на КЕВР да може да изпълнява длъжността си, защото положението с цените на газа е много стряскащо за бизнеса и домакинствата. КЕВР не се справя да обяви цените на газа преди началото на месеца по обективни причини – защото не се знае къде е газът, кога ще пристигне. Така цената на газа се обявява със закъснение от 10-14 дни. Ако председател на КЕВР няма, какво правим?

КЕВР е ключова институция и трябва да се реагира бързо – не само за да се провери какво се случва в “Топлофикация София”, но и за да продължи адекватната работа на КЕВР. От тях зависят много неща.

Преди дни “Овергаз” обявиха голям договор с албански оператор – за 1 милиард кубика. Виждаме как една частна компания – “Овергаз”, се опитва да избяга от “Булгаргаз” като доставчик. Така се договарят за количества от 1 милиард кубика на година, което е около ⅓ от потреблението на страната. “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз” започват да губят пазарен дял.

Има информация, че рафинерията в “Лукойл” си докарва газ от Турция. “Лукойл” са немалък ползвател на природен газ в страната. Ако това е така, потреблението, което е нужно за страната, намалява. Ако “Овергаз” започне да получава количества от Албания в началото на 2024 година, тъй като терминалът в Албания трябва да е готов в края на 2023 г., това означаване, че биха вкарвали 40% от потреблението на природен газ у нас. Това би било сериозен шамар за “Булгаргаз” и “Булгартрансгаз”. Става още по-важно за “Булгаргаз” да намерят парите от “Топлофикация София”.

Нещата в „Топлофикация“ са в развитие. Подозирам, че ГЕРБ ще натиснат и ще концесионират дружеството до края на мандата си в София. Твърдо съм привърженик на подхода на КЕВР. Иска ми се държавата да влезе и в други общински предприятия.

В кои предприятия например?

В Центъра за градска мобилност (ЦГМ) например. След “Топлофикация” и боклука, градският транспорт е една от трите основни за София теми. Новата тикет система на града работи в наземния транспорт, но не и в метрото. В четвъртък (21 юли) се взе решение да се премахне системата на метрото и всичко да минава през системата на ЦГМ. От “Демократична България” настояхме първо да се направи независим одит, който да покаже имало ли е злоупотреби. От ГЕРБ отказаха. След като Столичният общински съвет и отделно кметицата Йорданка Фандъкова не реагираха на нашето искане, това значи, че няма желание за одит на ЦГМ. Склонен съм да искам решение от държавата и за ЦГМ. Ако КЕВР може да влезе в “Топлофикация София”, някой друг може да влезе в ЦГМ.

Още актуални интервюта – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук