Валери Симеонов
на снимката: Валери Симеонов

Валери Симеонов опредли като несъстоятелни обвиненията срещу него относно Агенцията за българите в чужбина.

На извънреден брифинг в Министерския съвет вицепремиерът отчете дейността си.

ДЕБАТИ.БГ публикува пълното изявление на Валери Симеонов:

„Ще направя едно изявление, което е предизвикано от призивите за подаване на оставка, които започнаха от вчера, продължиха и днес – от трите партии БСП, ДПС и „Воля” в българския парламент, по повод на акцията, извършена от Специализираната прокуратура, за проверка на Агенцията за българите в чужбина, по сигнали за констатирани нарушения и по повод задържаните служители на Агенцията.

В тези изявления на опозиционните партии се призовава аз да подам оставка, тъй като би трябвало аз да упражнявам някакъв контрол, който не съм упражнявал, който не съм упражнявал. Също така трябвало да упражнявам някакво ръководство. Чух даже, че съм бил някакъв принципал, въпреки явното недомислие на това понятие на Агенцията за българите в чужбина.

„Принципал” е термин от търговското право, който е синоним на „собственост”.

„Принципал” е термин от търговското право, който е синоним на „собственост”.

Искам първо да разясня какви са моите задължения по отношение на Агенцията за българите в чужбина. Те са регламентирани със заповед KV387 от 16 май 2017г. на министър-председателя, с която заповед на мен ми е възложена функцията на координация – координиране дейността на Агенцията за българите в чужбина, както и на редица други агенции, които са в моя ресор.

Смея да твърдя, че до момента стриктно, прецизно и ефективно си изпълнявам задълженията по координацията на работата на тази Агенция. Доказателство за това за фактите, че в резултат на тази координация още в началото на месец юни, заедно със съдействието на останалите министерства – на правосъдието, на външните работи, на вътрешните работи, както и Агенцията за българите в чужбина, в моя кабинет успяхме да постигнем промени спрямо трудовата миграция и трудовата мобилност, които дадоха възможност за достъп на големи групи от българските общности да присъстват на пазара на труда през 2017 и 2018г.

След като за ’16-та година имаме нула сезонни работници от Украйна, Молдова и другите български общности, мога да ви кажа, че към тази година имаме 7 700 човека, които са били на пазара на труда.

Това е първият резултат от моята дейност да координирам работата на Агенцията за българите в чужбина.

Вторият резултат – това са промените, извършени през декември миналата година, които вече са в действие, по отношение облекчаването на режима получаване на синя карта от граждани на трети страни, от български произход. Това е също другият резултат.

Третият резултат, който е също видим и предполагам, че всички сте били свидетели на това, това е засилване работата на Агенцията с българските общности в чужбина. Смея да твърдя една доста сериозна дейност в доста големи мащаби, които досега не са били на лице. Имам предвид общностите в Украйна, в западните покрайнини, в Унгария, в Албания, в Македония, в резултат на тези засилени контакти, посещения и съответно получаване на информация за състоянието на нашите общности, бяха поставени на масата за решаване много тежки техни проблеми, които до момента не са били решавани. Част от тях вече са решени, част от тях, при последното посещение в Украйна на министър-председателя Борисов, при срещата с Порошенко, бяха заложени срокове, също се решават.

Така че първият аргумент, с който доказват несъстоятелността на тези искания за оставка, това е работата ми като администратор, който трябва да координира дейността на Агенцията за българите в чужбина.

Така че, на това основание, че съм ръководил, което нямам право да правя, че контролирал, което не ми е вменено в задълженията и че всякакви други функции са ми вменени – няма такова нещо просто. Да не говорим, че е абсолютно несъстоятелно едно такова очакване от един кабинет с пет човека назначени и две секретарки. Няма как да се прави такова нещо. Така че приключвам по този въпрос.

Аз съм си изпълнил задълженията по отношение на ангажиментите ми за Държавната агенция за българите в чужбина.

По-интересен обаче е вторият ми аргумент и държа да бъде отразен по отношение на злоупотребите, евентуалните, които предстоят да бъдат доказани, в работата по предоставянето или осигуряването на документ за произход от агенцията, спрямо хората, които желаят да получат българско гражданство.

Така. Пак на вниманието на тези гласовити представители на ДПС, БСП и „Воля”. Малко предистория: лятото на 2017-а година получих сигнали за злоупотреби в дотогавашната работа на Агенцията за българите в чужбина. Сигналите бяха от едно лице, което поиска дискретна среща с мен. Тази среща беше проведена. Лицето се казва Катя Матева. Към онзи момент все още служителка на Министерството на правосъдието, пряко отговаряща за българското гражданство.

Срещата беше проведена. На тази среща бяха предоставени писмени данни, информация, както и сигнали, които са подадени преди, в по-ранен период, до ДАНС. Тъй като аз нямаше как да проверя достоверността на тези предоставени факти, данни, на първо място се консултирах с моя колега и съратник вицепремиерът Красимир Каракачанов, тъй като предложението за председател на Агенцията беше от тях и информирах за сигналите. След като го информирах, получих от него съгласие и пратих тези материали на съответните специализирани служби, които са компетентни институции по тези сигнали. Доказателство – срещата беше проведена в моя кабинет, пред свидетели, на 30.10.2017-та. Повтарям – на 30.10.2017г. аз предоставих писмената информация и устно също запознах представителите на компетентните институции с информацията, която ми беше предоставена на мен.

В последствие, около две седмици по-късно, направих втора среща, за да се убедя доколко се работи по въпроса и с това моите ангажименти приключиха. Ангажименти, като вицепремиер, който координира работата на това звено и от друга страна, ангажименти като български гражданин, съгласно НК.

Доколко те са послужили за повдигането на сегашното обвинение, за съответните процесуално-следствени действия, аз не мога да кажа, не ми е и работа да се интересувам. Но по този начин и с тези обстоятелства, които изнасям, аз фактически отговарям на исканията за оставка, които са определено несъстоятелни.

А между другото, в личен план, още при получаването на сигнала, без да запознавам председателя на Агенцията за българите в чужбина със същността на сигнала, и даже без да му казвам, че има такъв сигнал, съм провел оттогава, буквално до преди десетина дена, многократни разговори, в които съм го предупреждавал много да внимава и да си отваря очите, да не се допускат злоупотреби с получаването на гражданство, тъй като това е изключително позорен шамар в лицето не на Агенция, а на България.

Доколко той се съобразил или не, ще научим след съответното приключване на делата, които евентуално ще бъдат заведени по обвиненията на прокуратурата. От сега аз не мога да кажа кой е виновен и кой не е виновен, но мога да подчертая, че като длъжностно лице съм направил всичко, което е по силите ми и всичко, което съм бил длъжен да направя. Така че не мога да приема безкритично и с мълчание едни упреци и искане за оставка без каквото и да е основание.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!