Малко преди 8 март 2009 г. Варна е скована от ужас. Една 21-годишна студентка е наръгана с нож 50 пъти. Експертите намират следи от блудство с трупа на момичето, а убиецът се оказва синът на тогавашния лидер на СДС в морската столица, пише „Труд“.

На 6 март 2009 г. студентка от Икономическия университет във Варна Радостина Евтимова отива на купон с приятели и колеги в дискотека „Тра ла ла“. Там е и 21-годишният Георги, с когото са просто добри познати. В заведението тече тематичната нощ „Ангели и дяволи“, където раздават рогца и крилца на младежите.

След полунощ студентката решава да си ходи, а Георги тръгва да я изпрати. Внезапно моли да остане да спи при нея, защото бил скаран с родителите си и не му се прибирало. Двамата отиват на ул. „Мир“ 17 в жилището на приятеля на момичето – Петър, който бил в Лондон от 2 години.

Радостина веднага се свързва с гаджето си по скайп, след това влиза в банята. Тя още не знае, че текат последните ѝ минути. Георги я последва. Между двамата започва борба. Според прокуратурата вероятно още там я напада Георги и я изнасилва. Заради нейните отчаяни опити да го отхвърли, той взема от кухнята нож и започва да ръга момичето. Радостина отчаяно се бори за живота си.

При схватките дори успява да го рани в ръката и крака. По-късно вещи лица ще открият под ноктите ѝ ДНК от Георги, което недвусмислено говори за борба при отбрана. По тялото на Радостина има 50 удара с нож, а съдебните медици установят, че много от раните са нанесени, след като жертвата е била вече мъртва.

След убийството Георги взема дрехи на Радостина и гъба с вода и започва да почиства кръвта от целия апартамент. Когато приключва, снима трупа с телефона си и се обажда на приятелката си Пламена, с която заедно отиват в Спешния център, където зашиват раните на крака и ръката му. Той се оправдал пред гаджето си, че по време на купона в „Тра-ла-ла“ станало сбиване, после прескачал телена ограда и се наранил.

След като Радостина не се прибира от дискотеката, по-голямата ѝ сестра Теодора решава да я потърси. Отива в апартамента на Петър и се натъква на страшна гледка. Сестра ѝ лежи мъртва на пода в спалнята в локва кръв. Разследването бързо стига до убиеца Георги Цветанов.

Младежът имал защитна версия. Разказал, че двамата с Радостина имали сексуална връзка от близо година, но я пазели в тайна. Във фаталната нощ се отправили към апартамента на Петър и легнали да спят.

Георги бил събуден от силен шум и суматоха и от пареща болка в крака. Оказало се, че кърви, а в стаята се мержелеел силует на мъж, който го ударил. След като се свестил, Георги видял трупа на убитото момиче и разхвърляния и окървавен апартамент. Сложил в сак нейните кървави бикини и сутиен, златните ѝ бижута и лични вещи, отвертката, лаптопа и се прибрал у дома, където по-късно криминалистите откриват вещите на студентката.

Фактите обаче го заковават като убиец. Измислената версия не минава в съда, защото уликите са много и категорични, че трети човек не е стъпвал в жилището. По време на делото става ясно, че студентката е умряла в страшни мъки. Съдебният лекар д-р Ганчев смята, че по време на борбата преди смъртоносните удари с ножа студентката е била зверски бита, имала избити зъби, счупен нос и уврежданията на мозъка. Те са били нанесени със значителна сила и жертвата чувствала силна болка. Докато е била мушкана и рязана в агонията си Радостина се давела в собствената си кръв, което довело до асфикция. Стана ясно още, че жертвата се е защитавала, раните на дланите ѝ показвали, че се опитвала да хване ножа, с който са нанасяни ударите.

Следи от сперма обаче не са открити по трупа и бельото на жертвата и затова Георги не беше осъден по обвинението за изнасилване. По време на делото към 3000 студенти се събраха пред Окръжния съд във Варна с искане за справедлив процес. Те се опасяваха, че убиецът може да се измъкне, защото е син на лидера на СДС в града Цанко Цветанов. За зверското престъпление обаче Георги получи доживотен затвор, после присъдата бе потвърдена и от Върховния касационен съд.

Състуденти на Георги се разделиха в мнението си за него след убийството. Едни го описват като тих и възпитан, други – като самонадеян и комплексар. Съученикът му от Механотехникума Момчил Канев разказа, как е бил ограбван от бъдещия убиец, който ходел с нож в училище. Други обаче твърдят, че Георги бил добър и чувствителен, пишел талантливи стихове. Бащата му Цанко Цветанов въртял ресторанта в общината, а по-късно се е издигнал до общински съветник и лидер на СДС във Варна. Майката била журналистка, но изоставила професията си след присъдата на сина.

Родителите на Радостина били скромни хора, далече от политиката, разказват техни познати. Баща работел в ТЕЦ-Варна, а майка в църковния магазин на храма „Св. Петка“. Колеги от Икономическия университет описаха Радостина като лъчезарно момиче, готово да помогне на всеки, активна и артистична натура. Тренирала гимнастика и балет. Била и солистка на детската опера към общинския детски комплекс, където играела до 18-годишната си възраст. Последно името й е в афиша на мюзикъла „Един американски уикенд“ по музика на Александър Йосифов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук