Синът на основателя на „Ал Кайда” Осама бин Ладен, Хамза, е починал, според американските разузнавателни служби, предава Би Би Си.

За сега няма подробности за мястото или датата на смъртта на Хамза бин Ладен.

През февруари тази година правителството на САЩ предложи 1 милион долара за информация, водеща до местонахождението му.

Хамза бин Ладен, за когото се смяташе, че е на възраст около 30 години, разпространяваше аудио и видео съобщения, призоваващи за атаки срещу САЩ и други страни.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съветникът по националната сигурност Джон Болтън за сега отказаха да коментират въпроса, попитани от репортери вчера.

Хамза бин Ладен призова джихадистите да отмъстят за убийството на баща му, извършено от американските специални сили в Пакистан през май 2011 г.

Той също призова хората от Арабския полуостров да въстанат. Саудитска Арабия го лиши от гражданство през март.

Смяташе се, че той е бил под домашен арест в Иран, но други предполагат, че може да е пребивавал в Афганистан, Пакистан или Сирия.

Американският държавен департамент заяви, че от документите, иззети при нападението през 2011 г. в къщата на баща му в Абъттабад, Пакистан, става ясно, че Хамза бин Ладен е трябвало да поеме ръководството на „Ал Кайда”.

Съобщава се, че американските сили са открихли видео на сватбата му с дъщерята на друг висш лидер на „Ал Кайда”, за която се предполага, че се е състояла в Иран. Свекърът на Хамза беше идентифициран като Абу Мохамед ал Масри, обвинен за предполагаемото му участие в атентатите през 1998 г. срещу американските посолства в Танзания и Кения.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!