Бившият хипермаркет на „Карфур“ в Бургас е първият обект на фалиралата „КМБ България“, която новоназначеният синдик на дружеството предлага за продажба. Началната цена за магазина заедно с идеални части от земята и търговския център „Бургас плаза“, където се намира, е 13 млн. лв., като оферти се приемат до 5 септември.

Обектът в крайморския град е първият магазин, който веригата откри в страната през 2009 г. Финансовите й проблеми започнаха няколко години по-късно. Основният кредитор на компанията е Alpha Bank.

Магазинът се предлага от Мария Шукерова, която беше определена за постоянен синдик на „КМБ България“ (част от гръцката Marinopoulos) в началото на август. Дотогава тя изпълняваше функцията временно, след като през януари дружеството беше обявено в несъстоятелност. Обектът се намира в търговския център „Бургас плаза“ и е с обща застроена площ 12.6 хил. кв.м.

Офертата на синдика включва също 37.26% идеални части от сградата и от правото на собственост върху имота, който е с обща площ 52.2 хил. дка.

Началната цена от 13 млн. лв. е равна на оценката и е повече от последната цена, на която имотът се продаваше от частен съдебен изпълнител в края на миналата година. В началото на ноември обектът беше предложен за трети път, при който цената му падна до 11.6 млн. лв.

Според съдебния изпълнител Тотко Колев оферта тогава е била подадена от взискателя по изпълнителното дело, за който се разбра, че „има претенции във връзка с отпуснатия ипотечен кредит от българския клон на Алфа банк“ (след продажбата на българската Алфа банк на Пощенска банка заемите и обезпеченията на „КМБ България“ преминаха към лондонския клон на гръцката Alpha Bank).

 След търга Колев коментира, че приключването на сделката ще отнеме известно време, тъй като има и други кредитори и трябва да се уточни как ще бъде разпределена и платена сумата.

Справка в Имотния регистър показва, че сделката тогава реално е била между банката и най-вероятно свързано с нея дружество и е засягала прехвърляне на вземането. Самият имот все още се води на партидата на „КМБ България“. Малко след търга в Имотния регистър е вписана цесия, с която „Ей Джи Ай – Би Ар И партисипейшънс 2БГ“ поема вземанията на Alpha Bank – клон Лондон, от „КМБ България“.

Дружеството е регистрирано с широк предмет на дейност – консултантски услуги, търговия и т.н., собственикът му е кипърско дружество, а управители са гръцки граждани. В търговските регистри има няколко компании с подобни имена и собственици, които са заложени в Алфа банк.

Самото „Ей Джи Ай – Би Ар И партисипейшънс 2БГ“ също е било заложено за заем от малко под 7 млн. евро, но през март миналата година залогът е заличен.

Договорът за цесия миналия ноември е сключен на цена от 10.8 млн. лв. (5.4 млн. евро). Същата сума е цитирана и от „КМБ България“ по делото за несъстоятелност, където фалиралото дружество уточнява, че за купувач на търговския обект в Бургас е обявено „Ей Джи Ай – Би Ар И партисипейшънст 2БГ“ и следователно дългът към Alpha Bank е намален с въпросната сума.

Банката на практика е най-големият кредитор, като според документите от делото за несъстоятелност има да взима над 45 млн. лв. Целият списък с приетите от съда вземания включва над 300 кредитора – основно доставчици на магазините, но също и работници, които имат да получават заплати от компанията.

Според съдебно-икономическата експертиза само публичните задължения към Националната агенция за приходите и Националния осигурителен институт са в размер на 6.6 млн. лв. Общо осчедоводените задължения на „КМБ България“ към всички кредитори са на стойност 183 млн. лв. към края на март 2016 г.

„КМБ България“ беше обявена във фалит в края на януари тази година по искане на софийската „Енко 2013“. Претенцията й беше свързана с договор за цесия с „Димитър Маджаров – 2“, с който производителят на млечни продукти й прехвърля вземанията си от веригата в размер на малко под 6200 лв.

Впоследствие се присъединиха и други кредитори, включително и гръцката Alpha Bank. „КМБ България“ беше обявено в несъстоятелност поради неплатежоспособност с начална дата 31 октомври 2015 г.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Дебати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук