За пореден път служителите от системата на МВР ще излязат на протест. Демонстрацията им ще е на празника на министерството – 5 юли.

Този път причината за недоволството им е ниското заплащане на нощния труд. Това обясни зам.-председателят на най-големия синдикат СФСМВР Илия Кузманов.

Полицаите искат ставката да стане поне 1 лев на час, вместо сегашните 25 ст.

Така в петък, когато МВР чества 140-годишнина, Синдикалната федерация на служителите в МВР /СФСМВР/ организира 20-ия си национален протест, в който ще се включат и служителите от затворите.

Кузманов припомни, че повече от година и половина синдикатът чака решение на въпроса с нощния труд.

Протестът ще започне от сградата на МС, където се очаква да дойдат около 1000-2000 души от цялата страна.

„Шест часа шезлонг на Приморско е 30 лева, а осем часа на границата – два лева“, пресметна Кузманов. Така се стигало до демотивация сред служители, които напуснали.

От БЛС подкрепят униформените, но няма да протестират, обясни главният секретар на организацията д-р Стоян Борисов и допълни, че 400 000 човека у нас полагат нощен труд. И всички те са подложени на риск от заболявания. Според стандарт могат да се дават по 12 часа нощен труд на месец, а у нас положените часове са много повече, каза още Стоян Борисов и нарече ставката от 25 ст. за смешна.

Нощният труд е изключително вреден, а в България е и нископлатен. В момента това става по наредба от 2007 година, когато средната заплата беше около 400 лева. И това трябва да спре, посочи президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!