На 21 юни работещите в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще проведат пред централната сграда на БАН предупредителен протестен митинг срещу целенасочения, според тях, опит на ръководните органи на академията да ликвидират дейността на НИМХ като национална хидрометеорологична служба.

Служителите на НИМХ заявяват, че ръководството на БАН ги оставя без необходимите минимални средства за изпълнение на задълженията им. Те настояват зам.-председателят на БАН Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от разработените и наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на институцията за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на БАН. От НИМХ призовават ръководните органи на БАН да поемат отговорността за решенията си за разпределянето на предоставените им от държавата средства за 2018 г.

В срок до 2 юли протестиращите искат да се предоставят на НИМХ недостигащите 1145 000 лв. за осигуряване на дейността на Националната хидрометеорологична служба на България през 2018 г. Парите ще дойдат от наличните средства в партида „Развитие“ на БАН.

Служителите на НИМХ се обръщат към Народното събрание с молба спешно да направи необходимите изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от Държавния бюджет, предназначени за НИМХ, да се преразпределят от ръководни органи на БАН.

„Не желаем повече да бъдем използвани като „рекетьор“ срещу българското правителство. Ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията ни, НИМХ ще преустанови изпълнението на националните си и международни задължения като Национална хидрометеорологична служба на Р. България поради изчерпване на предоставените средства за тях. Ще изпълняваме само дейността си, свързана с научни изследвания. Време е всеки да понесе отговорност за решенията си!“, се посочва в позицията на НИМХ.

От БАН пък посочиха, че вече два месеца от началото на протестните действия, обявени от метеоролозите, на сайта на НИМХ – БАН продължават да се разпространяват редица неверни твърдения, при това в недопустимо конфронтационен и ултимативен тон. С цел по-добра информираност на обществото, от БАН дадоха следните разяснения:

Съгласно Чл. 16. (11) от Устава на БАН:

Общото събрание на БАН (ОС на БАН) утвърждава бюджета на БАН и приема неговото разпределение. Следвайки Закона за БАН, Устава на БАН и Постановление № 2 от 04.01.2018 г. на Министерския съвет, бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. е разпределена между институтите на БАН по компоненти, по ясни и прозрачни критерии, гласувани от ОС на БАН.

При това разпределение, утвърдената бюджетна субсидия за НИМХ – БАН за 2018 г. е в размер на 8 791 143 лева. За сравнение, утвърдената бюджетна субсидия за НИМХ – БАН за 2017 г. е 7 745 392 лева, което показва, че увеличението за института за 2018 г. е 1 045 751 лева, представляващо нарастване с 13,5% спрямо 2017 г.

След началото на протеста бяха проведени срещи с Ръководството на НИМХ – БАН и представители на протестиращите. В резултат на тези разговори Управителният съвет на БАН и ОС на БАН се ангажираха с предоставяне на допълнителна сума от 163 000 лева, от която 43 000 лева вече са гласувани и преведени на НИМХ – БАН, а останалите 120 000 лева са предназначени за застраховки на имущество, стопанисвано от метеорологичния институт – БАН и ще бъдат преведени при предоставяне на съответните финансови документи.

Напълно неоснователни са обвиненията срещу зам.-председателя на БАН, чл.-кор. Константин Хаджииванов, тъй като критериите за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. са предложени от Комисията за научна политика към ОС на БАН и са приети от ОС на БАН.

Трябва също да се отбележи, че в бюджетната субсидия за БАН, гласувана ежегодно от Народното събрание на Република България, няма отделно разписани средства за оперативна дейност, в това число за НИМХ – БАН и следователно ОС на БАН не би могло да преразпредели средства, предназначени за НИМХ – БАН към други институти.

Съгласно споразумението, сключено с Министерския съвет през 2018 г., при формиране на бюджета за 2019 г. за БАН средствата за оперативни дейности ще се договарят отделно и ще е ясно за кои институти на БАН и за кои дейности са предназначени. По този начин в бъдеще НИМХ – БАН, съвместно с Ръководството на БАН, ще има възможност да обоснове и защити пред правителството необходимата му субсидия за оперативна дейност

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук