танк, Сирия

Подразделения на сирийската армия са навлезли в градовете Ракка и Табка в съответствие с договореностите от неделя с кюрдите, съобщава сирийската проправителствена агенция „Ал Маядин“, цитирана от „Ройтерс“. Сирийските части са започнали да изграждат контролно-пропусквателни пунктови в Ракка и са заели летището близо до Табка. Самият град също е под техен контрол. В ключовия град Кобане се разположиха сирийски и руски войници. Турската армия все още не е достигнала до пряк контакт с тези части, разположени в подкрепа на кюрдите и за възпиране на офанзивата на турска територия. Същевременно Русия поде безпринципна двойна игра, като подкрепя сирийския режим, но признава правото на турция да се цащитава от кюрдите.

Вчера сирийските сили овладяха и няколко възлови моста над река Ефрат, както и две електроцентрали.

Сирийски войски и руски бойци влязоха днес в ключовия граничен град Кобане. Това става благодарение на сделката, постигната между сирийските кюрди и властите в Дамаск в неделя.

„Войски на сирийския режим и руски бойци влязоха в град Кобане“, съобщи Сирийски наблюдател за човешки права (СНЧП).

Сирийските правителствени сили напълно контролират и град Манбидж и околните селища, съобщи Русия.

„Сирийската правителствена армия има пълен контрол върху град Манбидж и близките селища“, заяви вчера руското военно министерство.

Сирийската агенция САНА съобщи в понеделник, че правителствени войски са влезли в град Манбидж, който е под контрола на военен съвет, свързан със сирийските кюрди. Сирийските сили навлязоха в района по силата на споразумение, според което те ще бъдат разположени в няколко контролирани от кюрдите северни райони на страната, за да защитят региона от инвазията на Турция.

От руското министерство на отбраната допълват в изявлението, че руските войски продължават да патрулират в граничните райони „по линията на контакт“ между сирийските и турските войски.

„С турската страна е организирано сътрудничество“ – казаха руските военни.

По думите на руския специален пратеник за Сирия Александър Лаврентиев, няма да бъде допуснато да се стигне до сблъсъци между сирийски и турски войски.  Говорителят на руският президент Дмитрий Песков каза обаче пред журналисти, че Москва уважава правото на Турция да се защитава. така позицията на Русия става твърде неизяснена, а някои анализатори вече пресмятат шансовете за война с Турция, макар че това не изглежда вероятно.

Продължава и разнобоя в позицията на Тръмп. След като каза, че „кюрдите са добре защитени“ и че те „също не са ангели“, президентът на САЩ днес сравни действията на Русия в Сирия с тези на СССР в Афганистан.

„Русия беше замесена (в операцията) в Афганистан. Тя се наричаше Съветския съюз, сега тя се нарича Русия поради причината, че загубиха толкова много пари в Афганистан, че се свиха, много се свиха „, каза Тръмп на среща с президента Италия Серджо Матарела.

Президентът на САЩ каза още, че Кюрдската работническа партия ПКК, която от десетилетия се бори срещу Анкара, „вероятно е по-голяма терористична заплаха от ИДИЛ“, съобщи АФП.

„ПКК, която е кюрдска, както знаете, е вероятно по-лоша в терора и по-голяма терористична заплаха, отколкото ИДИЛ“, заяви той по време на пресконференцията в Белия дом, внасяйки окончателно объркване относно позицията на неговата администрация за конфликта.

СССР през 1979-89 г. проведе военна операция в Афганистан заедно с властите на страната срещу въоръжените бойци на опозицията – муджахедините – които бяха подкрепяни включително и от САЩ. Съветският съюз се разпада през декември 1991 г.

В Сирия Русия действа от 2015 г. Нейни сили участват в битката срещу терористи по искане на властите на страната.

Междувременно стана известно, че стотици сирийски кюрди са потърсили убежище в съседния автономен регион на Иракски Кюрдистан.

„В сряда около 800 сирийски бежанци влязоха в Иракски Кюрдистан“, заяви Рашид Хюсеин от бежанската власт за автономния кюрдски регион.

Новите пристигащи, предимно жени и деца, бяха отведени в лагера Бердарх в провинция Дохук, каза той за АФП, тъй като боевете в близката североизточна Сирия навлязоха във втората си седмица.

Иракски Кюрдистан по-рано беше приютил милиони иракчани, които избягаха с бой от джихадистите от „Ислямска държава“.

Принудени от отказа на САЩ да остави войски в тяхната зона и започналата след изтеглянето на американците турска военна офанзива, кюрдите прибягнаха до споразумение с режима в Дамаск, за да получат военна помощ за спиране на инвазията.

Турция не приема никакви призиви за прекратяване на огъня, а президентът Ердоган отхвърли и предложенията за посредничество между неговата страна и кюрдите. Той отказа среща с Майк Помпео за Сирия и заяви, че ще говори само с Доналд Тръмп.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!