Ромските деца, които в понеделник бяха изведени от училище от родителите си след слух, че ще бъдат отнети от „Социални грижи“, вече се връщат в класните стаи. След проведена среща между представители на полицията, дирекция „Социално подпомагане“ и лидери от ромския квартал „Надежда“ в Сливен, страстите се успокояват. Очакванията са до няколко дни всички деца да влязат отново в клас.

Част от децата са все още стресирани от случилото се. От VI основно училище „Братя Миладинови“ имат готовност с тях да работи психолог, ресурсен учител, логопед и педагогическия съветник. От дирекция „Социално подпомагане“ също са готови да окажат подкрепа чрез различни социални услуги.

„Ситуацията в Сливенско се нормализира, след като вчера масово родители взеха децата си от училище заради сигнали, че социалните служби отнемат деца от родителите им. Това е провокация и не отговаря на истината“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който участва във форума „Конкурентноспособност 2030: Ключови компетентности за успех“.

Вълчев добави още, че родителите са разбрали за предполагаеми неправомерни действия на социалните служби от клипове, публикувани в социална мрежа. Все още не е ясно кой стои зад разпространението на тази дезинформация, допълни министърът на обазованието.

Министър Вълчев подчерта, че в следващите един-два дни няма да се пишат отсъствия на децата, както и че не се планира отучване на пропуснатия учебен материал. Той добави, че такъв опит за дезинформация и фалшиви новини е имало и преди дни в други градове в страната – София и Карнобат. По думите му това не се случва за първи път – през 2015 г. също са правени опити за дезинформация на обществеността пак по време на избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!