Американски художник разбуни духовете в САЩ, след като показа картина, на която Дядо Коледа е разпнат пред катедралата „Св. Патрик“.

Мнозина от минувачите определиха проекта като жесток.

Картината на Роберт Кенедела, която изобразява Дядо Коледа, висящ от кръст над купчина коледни подаръци, е извадена от галерия в Манхатън, след като там получили много оплаквания.

Дядо Коледа

Така че художникът я занесъл право пред катедралата в сърцето на Ню Йорк в неделя вечер (Бъдни вечер) – за ужас на празнуващите.

„Трябва да бъдете наистина глупак, за да се опитате да съсипете така Коледа за деца и семейства, които идват на литургията“, каза съветникът на града Джо Борели.

Хората, които се разхождат по Пето авеню на Бъдни вечер, също изразяват възмущение от картината. На много родители се налага да обяснят на децата си, че дядо Коледа е добре.

Според Кенедела картината се смята за противоречива от самото начало, но по погрешни причини. „Поставих творбата си точно пред Св. Патрик, защото винаги съм мислил, че ако картината е там на Бъдни вечер и хората я видят по време на службата ще разберат какво се е случило – как комерсиализмът наистина е изместил това, което е едно от най-религиозните събития в историята. Това беше цялата идея

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!