Почти пълен скелет на динозавър отпреди 150 милиона години бе продаден на частно лице на търг в Париж за сумата от 1,6 милиона евро /2 млн. долара/, съобщи Би Би Си. Останките са на животно от неидeнтифициран вид от групата на тераподите, към която се числи и тиранозавърът. Те са открити на частна земя в Уайоминг, САЩ, през 2013 година.

Търгът се навлече критиките на палеонтолозите, които изтъкнаха, че такива събития са причината науката да губи ценни фосили. Все пак френската аукционна къща „Aguttes“, която организира търга на първия етаж на Айфеловата кула, подчерта, че образецът е „предопределен за научни изследвания“. Победителят в наддаването е поел ангажимента да „представи скелета на обществеността“.

„Всеки ще може да го види, скоро ще бъда даден в музей, ще бъде изучаван от учените“ – е заявил анонимният купувач.

Според аукционната къща новият собственик ще има правото да даде име на динозавърския вид, но то трябва да бъде научно и да се вписва в класификациите. Оттам добавиха още, че част от печалбата от сделката ще отиде за две организации, които се борят за опазване на застрашени видове.

Учените, които са изследвали дългия 9 метра и висок 2,5 метра скелет от динозавър преди продажбата, са били удивени от сериозните анатомични разлики с динозаврите от неговия тип. Той имал повече зъби, по-развит таз и различия в черепа и раменните кости.

За последните няколко години френските аукционни къщи са продали скелети на 2 алозавъра и диплодок, череп от трицератопс и един вълнест мамут.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук