БАН
БАН

Материалът, публикуван от БАН, е обикновен памфлет, чиято цел е да попречи на македонския език да бъде признат в международен план, особено в ЕС и НАТО. Това гласи позицията на Съвета за македонски език към правителството. Това изказване е по повод изданието на Българската академия на науките „За официалния език на Република Северна Македония“, подготвено от 12 автори и 6 външни консултанти под ръководството на проф. Васил Николов, пише МИА.

„Нашата категорична позиция се съдържа в едно изречение: Македонците винаги са говорили и ще говорят на македонски език!“, заяви председателят на Съвета проф. д-р Людмил Спасов.

Според него становището на българите демонстрира неевропейско отношение през XXI век, когато европейските народи се сплотяват и се опитват да заличат болезнените белези от миналото.

В позицията се посочва, че Съветът за македонски език се присъединява към всички прогресивни институции и хора в Европа и в света, които изграждат приятелство и сътрудничество между държавите и народите и, оценявайки високо българската култура, призовава демократичната българска общественост „да отхвърли този памфлет“.

Според Съвета, отхвърлянето на факта на съществуването на македонски език е преднамерена провокация. Неочаквано и неприемливо е подобна реакция да дойде от научна институция на държава-член на Европейския съюз. Подчертава се, че са проведени много конференции, посветени на македонския език, литература, история и култура, на които са присъствали именити учени от цял свят, чиито изследвания не съвпадат с позицията на Българската академия на науките.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!