Македонското министерство на културата официално спира проекта „Скопие 2014“, започнат при управлението на предишния премиер Никола Груевски.

Този проект, стартирал 2009 г., напълно преобрази центъра на Скопие.
Малкият площад в столицата бе осеян с паметници на герои от античността. През 2011 година там бе поставен огромният паметник на античния пълководец Александър Македонски. Скулптурата е висока 13 метра, а самият постамент 10 метра и струваше над 10 млн. евро. Около него има още десетки други паметници – като се започне от бащата на Александър и се мине през Майка Тереза, цар Самуил, Гоце Делчев, партизански герои и се стигне до плувци и кораби в река Вардар.

Над реката бяха построени и няколко нови моста, където също има десетки паметници. Проектът залага и поставяне на огромно „Панорамно колело“ за над 15 млн. евро. Всички фасади в центъра бяха променени в барок. Правителствената сграда също бе променена в барок. Според различни изчисления „Скопие 2014“ струва най-малко 700-800 млн. евро на македонския данъкоплатец, разказва БГНЕС.

Заедно с поставянето на тези стотици паметници във всички градове на страната режимът на Груевски започна усилено да пропагандира „античните корени“ на населението.

Първата съпротива срещу този проект започна още през 2011 година, когато бяха и първите протести.  Гражданите масово иронизираха и се подиграваха с плановете на режима на Груевски. Гражданите на Скопие наричат паметника на Алексанъдр – Ацо. Масови подигравки предизвика и поставянето на слипове на статуята на Прометей в централния парк „Жена“ в Скопие, недалеч от парламента. Веднага след откриването му около голата фигура бе поставена висока ограда, за да не обижда с голотата си жените. Дни по-късно Прометей вече бе сложил „гащи“.

При началото на на проекта „Скопие 2014“ сръбското списание „НИН“ през май 2009 година излезе с огромен анализ за „античния произход на македонците“.

Във вените на днешните македонци тече поне 30 на сто кръв от античните македонци и това доказва, че те са наследници на великия пълководец Александър Велики, написа сп. „НИН“, което се позова на „заключенията на швейцарския институт по генетика „Игенеа“. Освен кръвта на Александър Велики в македонските вени имало още и 20 на сто от тевтонците, по 15 на сто от славяните и елините и по пет на сто от хуните и финикийците, твърдеше „НИН“.

Македонското министерство на културата смята да реши проблема на няколко етапа и разглежда различни сценарии. Първо ще се започне с най-спорните паметници и тези, които са в етап на строителство.

„Незабавно трябва да спрем проекта „Скопие 2014″, защото всеки ден като от кутията на Пандора изскачат кичозни паметници, скулптури, колони…, които са абсолютно ненужни и струват скъпо“, каза неотдавна министърът на културата Роберт Алагьозовски и подчерта: „Веднага ще извършим детоксикация на македонския дух от тази псевдоидеология на този проект, който превръща страната ни в заложник на зла прокоба от опасен магьосник“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!