Британската полиция назова имената на двама руснаци, заподозрени за отравянето с помощта на нервнопаралитичния агент „Новичок“ на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. От прокуратурата съобщиха, че става дума за Александър Петров и Руслан Боширов, които са „обвинени за заговор за убийство в Солсбъри с помощта на отровен газ“.

От Скотланд Ярд отбелязаха, че имената на обвиняемите вероятно не са истински. От прокуратурата съобщиха, че е издадена общоевропейска заповед за издирването на обвиняемите, но искане за тяхното екстрадиране няма да има.

„Няма да се обръщаме към Русия с молба за екстрадирането на тези граждани, доколкото руската конституция не позволява екстрадирането на граждани на страната“, обясни Сю Хеминг, представляваща прокуратурата.

Издирваните от Великобритания двама руснаци за използване на нервнопаралитичното вещество „Новичок“ на нейна територия са били от военното разузнаване, съобщи по-късно премиерът Тереза Мей.

„Въз основа на на разузнавателна информация правителството заключи, че двете лица, посочени от полицията… са офицери от руското военно разузнаване, известно като ГРУ – каза Мей – Така че това не е измамна операция. Почти сигурно е, че тя е била одобрена и извън ГРУ, на висше ниво в руската държава.“

Според Кремъл имената на двамата руснаци, обявени за общоевропейско издирване от Великобритания по аферата „Скрипал“ не говорят нищо на руските власти.

„Публикуваните в медиите имена, техните снимки, не ни говорят нищо“, каза Мария Захарова, говорител на руското външно министерство пред ТАСС.

В съобщението на британската полиция по случая е отбелязано, че двамата руснаци са пристигнали със самолет в Лондон от Москва на 2 март и са се настанили в хотел „Сити стей“. На следващия ден сутринта те отпътували за Солсбъри и се върнали в Лондон същата вечер. На 4 март заподозрените минали по същия маршрут до Солсбъри, където попаднали пред камери за наблюдение, разположени около дома на Скрипал. В същия ден те се върнали в Лондон и отлетели за Москва.

Бившият полковник от руското военно разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха намерени на 4 март в безсъзнание на пейка в центъра на град Солсбъри. Експерти установиха, че те са били отровени с разработеното в Русия нервнопаралитично вещество „Новичок“.

Скоро след това премиерът Тереза Мей поиска от Москва обяснения във връзка със случилото се.

Отравянето на Скрипал доведе до сериозно изостряне на отношенията между Лондон и Москва – Великобритания експулсира 22 руски дипломати, Русия действа реципрочно. Скоро десетки държави тръгнаха по стъпките на Лондон и изгониха много руски дипломати.

На 30 юни в градчето Еймсбъри, недалеч от Солсбъри, беше хоспитализирана 44-годишната Дон Стърджис, която е била в контакт с нервнопаралитчно вещество. Тя почина на 8 юли. Нейният прител, 45-годишният Чарли Роули, също е бил отровен, но оцеля.

Организацията за защита от химическото оръжие наскоро заяви, че причина за смъртта на Дон Стърджис пак е „Новичок“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук