Сергей Скрипал не е обикновен шпионин, който е избягал на Запад. Напротив –  през 2004 г. Скрипал е бил арестуван от руската Федералната служба за сигурност (ФСБ) по подозрения, че е предавал руски агенти на британското разузнаване. След таен процес през 2006 г. той е бил осъден на 13 години затвор. Мъжът си е признал, че е предавал свои колеги на МИ6 за пари. Според Русия – 100 000 долара от 90-те години до края на сътрудничеството им, пише Би Би Си.

През 2010 г. президентът Дмитрий Медведев го помилва, за да бъде разменен за руски агенти, задържани в САЩ. Размяната бе една от най-големите от края на студената война. Четирима агенти в Русия бяха разменени с 10, задържани от ФБР. По-късно Скрипал е бил пратен във Великобритания.

И няколко години по-късно беше отровен… Именно това вбеси англичаните, които платиха твърде скъпо за Скрипал.

Какво вече Ви съобщихме, отровеният бивш руски шпионин Сергей Скрипал е поискал от президента на Русия Владимир Путин разрешение да се върне в родната си страна.

Това съобщи Би Би Си като се позова на Владимир Тимошков, който е съученик на Скрипал. Кремъл обаче опроверга тази информация.

Тимошков твърди, че е разговарял със Скрипал по телефона през 2012 година, когато бившият разузнавач, осъден в Русия за шпионаж в полза на Лондон, вече е живеел във Великобритания. Скрипал разказал, че е изпратил на Путин писмо, в което моли за прошка.

„Писал е до Владимир Путин да бъде помилван докрай и да получи разрешение за връщане в Русия, защото там са майка му, брат му, всичките му роднините“, заявява Тимошков и добави, че Скрипал съжалявал за ролята си на „двоен агент“.

Припомняме, че на 4 март бившият полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал, живеещ във Великобритания след размяна на шпиони с Русия, и дъщеря му Юлия са били отровени според Лондон в Солсбъри с нервнопаралитично вещество.

Британските власти заявиха, че това вещество е разработено в Русия и обвиниха Москва, че е замесена в инцидента. Руските власти категорично отрекоха и посочиха, че нито в Съветския съюз, нито в Русия е имало програми за разработване на такова вещество.

Междувременно, Лондон изгони 23 руски дипломати и обяви други антируски мерки, след което Москва предприе ответни стъпки – изгони от Руската федерация аналогичен брой служители в британското посолство, разпореди да се закрие генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург и да бъде спряна дейността на Британския съвет в Русия.

След среднощно заседание на Европейския съвет, лидерите на държавите членки на Общността подкрепиха Великобритания и отзоваха посланика на ЕС в Москва за 4 седмици.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!