лидера, бойци

Мнозина изследователи твърдят, че ИДИЛ е аномалия и че няма нищо общо с автентичния ислям. Най-големият провал на тази теория е, че не успяват да оборят ислямската аргументация на „Ислямска държава”. Това каза американският специалист по радикален ислям Робърт Спенсър, цитирано от „Гласове”. По думите му ИДИЛ много старателно мотивира всяко свое действие с написаното в Корана и примера на Мохамед.

„Обезглавяването: „Когато срещнете неверници, удряйте по шията” – Коран 47:4. Изнасилването се аргументира с учението на корана за робството. На 4 места в Корана е записано пределно ясно правото да се употребяват жени като сексуални робини в допълнение към 4-те жени. Звучи невероятно, но е вярно и легитимирано чрез примера на Мохамед. А Мохамед е идела за подражание за всеки мюсюлманин, според Корана. А той е изнасилвал жени на бойното поле, как тогава може да е лошо”, каза още експертът.

„Всичко, което ИДИЛ прави е съкровено ислямско. Така и зоват младите мюсюлмани да се присъединят към истинния халифат”, допълни Спенсър.

На въпрос какво у „Ислямска държава” привлича западния човек, експертът отговори: „Слабостта на църквата”.

По думите му, съвременната църква (протестантска, православна и католическа) проповядва само социална работа и демократични ценности, но липсва твърда позиция.

„Младите хора мечтаят да са част от нещо значимо. Затова и призивът за смисъл тегли мощно безпочвения, безцелен и незнаещ добро и зло западен младеж, невъзпитаван на отговорност и граници, включително от църквата. Затова и откликват на исляма, защото им се предлага смисъл и дисциплина”, коментира още експертът.

Робърт Спенсър е американски автор и блогър, специалист по радикален ислям. Консултирал е почти всички силови структури на Америка по проблематиката на ислямския тероризъм. Има забрана да влиза на територията на Обединеното кралство, заради отношението му към исляма като религия на насилието спрямо неверниците.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук