социализма

В петък България спря износа на ток. Вътрешното потребление е рекордно за последните 20 години, а комунистите почнаха совалки измежду народа, та да му разяснят, че иде режим. Това е тактика за спечелване на изборите, а стратегията е, ако може, ако е добър Господ, да почнем пак да строим „Белене“. И още няколко милиарда из джобовете.

ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

Ние, викат експертите, демек – БКП, построихме ВЕЦ-овете, ТЕЦ-овете, а после и атомната централа „Козлодуй“. Ние построихме толкова, колкото вие не можете да боядисате.

Моля?

Режим на тока е понятие, което се яви в късния социализъм. При късния Тодор Живков. По-възрастните помнят добре. За по-младите – режим на тока е два часа има, два часа няма и това беше ежедневие през 80-те години на ХХ век. Това е истината.

В онази държава, по която днес нацията въздиша. Но е забравила сладостите на социализма.

Режим на тока. 4 години чакане за „Москвич“ плюс 1500 лева на трупчета в „Мототехника“. Без лихва, разбира се. За „Лада“ – 15 години. Цветен телевизор – с връзки или с чакане няколко месеца от вечер до сутрин пред ЦУМ. Или с долари от „Кореком“.

И колите и телевизорите бяха само върхът на айсберга. Отдолу беше хроничното нямане на стоки от първа необходимост. Обувки, свестни дрехи, храна.

Социализмът рухна, понеже не можа да осигури на поданиците си поне сравними с тези в западните страни блага. И когато рухна, почти нямаше човек да жали.

Това, че комунистите после разкостиха държавата и съсипаха всичко, че откраднаха енергията и надеждите на хората, не променя факта, че тодорживковският комунизъм беше човеконенавистна, робска, мразеща свободата държава и че убиваше и прогонваше българи не само пряко, но и косвено чрез контрол върху почти целия живот, върху всичко, без което един нормален човек не може да живее.

Например през дълги периоди, почти през цялото време, на един човек се полагаше по един хляб. А ако искаш повече, ти трябват връзки.

Хляб. Това в България. През последните 20 години на ХХ век. В Тодорживковата прекрасна България.

И сега комунистите ми говорят за режим на тока.

Както е тръгнало, и това ще стане.

И ще си бъдем пак както при другаря Живков.

Щастливи.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук