Слави Трифонов
Снимка: Кадър от ТВ 7/8

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов се обяви за това България да подкрепи Украйна „по всякакъв начин“, включително и с оръжие. Това стана ясно от негов пост във Фейсбук, в който той посочва, че всеки трябва да заеме позиция.

Ето и цялото изказване:

Някак си от само себе си отново настана време разделно.

Напоследък като че ли постоянно живеем в такова време.

Днес казусът е Украйна.

И сега някой някъде поставя червена линия.

Ами добре.

Като ще е така – така да е.

Ще ви припомня, че аз моята позиция съм я изразил буквално няколко часа след нападението над Украйна. Ще я повторя пак.

Украйна е самостоятелна суверенна държава, нападната в разрез с всякакви международни договори и разпоредби от своята съседна държава Русия и в момента на територията на Украйна напълно несправедливо и неморално се води война, в която загиват хора.

И това е жестоко, абсурдно и напълно безсмислено.

Така че, ако има червена линия, аз съм от страната на тези, които смятат, че Украйна трябва да бъде подпомогната по всякакъв начин – включително с оръжие.

Да им даваме в момента само бронежилетки е абсолютно измъкване и всъщност не заемане на никаква позиция.

А нали е време разделно – всеки трябва да си заеме позицията и да има силата да носи отговорност за действията си.

Това важи най-вече за депутатите в българския парламент, депутатите от всички парламентарни групи, включително от групата на „Има такъв народ“.

Решавайте.

Изказването е на фона на посещението на външния министър на Украйна Дмитро Кулеба в България, който днес заяви, че ще остане тук, докато не получи ясен отговор за това дали България ще подпомогне Украйна с оръжие или не.

Спорове по въпроса се водят от началото на войната, като БСП категорично се обяви против доставки на оръжие, „Демократична България“ категорично се обяви за тях, а „Продължаваме промяната“ се опита да лавира, като предложи България да доставя „техническа помощ“, без да разяснява какво означава това. Партията на Слави беше единствената, която не е изразила позицията си по конкретния въпрос.

Споровете за доставки на оръжие са на фона на съобщения, че такива вече се извършват. За това сигнализира както ген. Атанас Атанасов от „Демократична България“, така и редица други представители от целия политически спектър. Подозрение предизвика и украински товарен самолет, който през изминалата вечер е летял между Варна, Бургас и Жешов, след което е заминал за Украйна.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук