куче
Кучетата преминаха през доста изпитания.

Учени от университета в Хелзинки, Финландия, определиха породата на най-умното куче. За целта те подложиха 1002 кучета от 13 различни породи на тест, за да установят когнитивните и поведенческите им характеристики. Четириногите участваха в най-различни задачи.

И макар че бордър колито често е смятано за най-умното куче в света, този път наградата за най-умно куче взе белгийското малиноа. То е известно още като белгийска овчарка. Белгийската овчарка е често срещан избор за тези, които се нуждаят от кучета за охрана.

Учените са анализирали данни за изследователското поведение, импулсивността, социалното познание,

решаването на пространствени проблеми,

логическото мислене и краткосрочната памет на кучетата. Животните са тествани с 10 задачи (седем когнитивни и три поведенчески).

„Породите имат своите силни и слаби страни“, казва пред британския „The Telegraph“ Саара Юнтила, автор на изследването, публикувано в списание „Nature Scientific Reports“.

„Например лабрадорите са много добри в разчитането на човешки жестове, но не толкова добри в решаването на пространствени проблеми. Някои породи, като например Шетландската овчарка, имат сравнително еднакви резултати на почти всички тестове“, добави тя.

Същевременно тестът показа, че белгийската овчарка се справя отлично с много от когнитивните задачи, като получава много добри резултати на повечето от тестовете, твърди другата авторка на изследването Катрина Тийра. „Бордър колитата също се представиха добре на много от тестовете“, казва Тийра. В изследването бордър колитата оправдаха репутацията си и заеха второто място, а Ховаварт взе бронза с 25 точки, научаваме от публикация на The Telegraph за новото проучване.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук