Деница Сачева
Деница Сачева Снимка: Архив

След като в продължение на 12 години управление ГЕРБ не само не успя, а и не се опита да прекъсне зависимостта от руския газ в България, днес партията призовава за спешна диверсификация.

„ГЕРБ решихме да призовем служебното правителство да обяви търг за дългосрочен договор за газ без руски газ и без посредници. Диверсификацията в енергийната сфера няма алтернатива и задължително трябва да се случи“. Това съобщи пред БНР Деница Сачева от ГЕРБ.

Подобни призиви за спешна диверсификация вероятно не биха били нужни, ако преди 13 години, когато Русия за първи път спря газа на България и цяла Югоизточна България, бяха предприети мерките, за които иначе така гръмко се говореше. Така 12 години се оказаха недостатъчни за завършването на интерконектора с Гърция, но пък за една година ГЕРБ успя да построи тръбата на Путин, с която се доставя газ на Сърбия, заобикаляйки Украйна изцяло с парите на данъкоплатците.

Сега обаче от ГЕРБ призовават за диверсификация, вероятно не поради друга причина, а само защото отговорността да се постигне такава не е в техните ръце.

Освен темата за газа Сачева коментира и политическата обстановка, като заяви че се надява ПП ГЕРБ да е първа политическа сила на изборите през октомври. Тя се застъпи за това следващото правителство да бъде формиранано не на базата на политическата математика, а върху основите на конкретни принципи, ценности и ясна програма.

„Това, което ще ни извади от кризите, е диалог между партиите, които имат сходство в своите ориентации и идеологии. Неотложните реформи – съдебната и борбата с корупцията, няма как да се случат без сериозен надпартиен консенсус за това как трябва да се извършват те“.

От 2020 година ПП ГЕРБ е изпаднала в политическа изолация и повечето партии в парламента заявяват, че коалиция с тях би била невъзможна. Тази година премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че коалиция с ГЕРБ може да има само ако Бойко Борисов напусне сцената – нещо, което Борисов отказва да направи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук