Горящи многоетажни жилищни сгради в Мариупол, Украйна, 22/02/22 г.
Горящи многоетажни жилищни сгради в Мариупол, Украйна, 22/02/22 г.

Русия обяви победа в продължилата месеци наред операция за превземане на Мариупол, след като Украйна нареди на последните си войници, скрити в стоманодобивния завод „Азовстал“ в града, да сложат оръжие.

В най-голямата си досега победа във войната с Украйна Русия заяви, че е превзела стратегическото пристанище след близо тримесечна обсада, която превърна голяма част от града в руини, като се смята, че над 20 000 цивилни са загинали.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва на президента Владимир Путин за „пълното освобождаване“ на стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол – последната крепост на украинската съпротива, и на града като цяло, заяви в петък говорителят Игор Конашенков.

Мариупол понесе едни от най-тежките ударипо време на войната и се превърна в световен символ на съпротивата. Нямаше незабавно потвърждение от страна на Украйна.

Руската държавна информационна агенция РИА Новости цитира министерството, според което общо 2439 украински бойци, които са се укривали в стоманодобивния завод, са се предали от понеделник насам, включително над 500 в петък.

При предаването си войниците са били взети в плен от руснаците, като поне някои от тях са били отведени в бивша наказателна колония. За други се твърди, че са хоспитализирани. Руските власти заплашиха да разследват някои от защитниците на стоманодобивния завод за военни престъпления и да ги изправят пред съда, като ги нарекоха „нацисти“ и престъпници.

Кремъл се стремеше да установи контрол над Мариупол, за да завърши сухопътния коридор между Русия и Кримския полуостров, който завзе от Украйна през 2014 г., и да освободи войски, които да се включат в по-голямата битка за Донбас. Загубата на града също така лишава Украйна от жизненоважно морско пристанище.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук