времето буря

Бурята нанесе щети на жп мрежата в Североизточна България

Снощната буря и силните ветрове нанесоха сериозни щети по железопътната инфраструктура в Североизточна България.

В 21.00 часа снощи вследствие на силна буря бе преустановено движението на влаковете в участъка от Разград до Каспичан. Силният дъжд и вятър нанесоха сериозни щети по контактната мрежа. Аварийни екипи на НКЖИ работеха в изключително тежката метеорологична обстановка и движението на влаковете Разград – Самуил и гара Самуил, както и в междугарието Моруница – Бяла.

Проблеми с контактната мрежа заради паднали дървета и клони имаше и в участъците: гара Бяла, Стражица – Джулюница, Славяново – Стражица и Попово- Дралфа.

Към момента екипите на НКЖИ са отстранили всички повреди и движението на влаковете се осъществява нормално.

Рухнали дървета и смачкани коли след бурята в Пловдив

Силна буря връхлетя Пловдив към 20 часа снощи. Близо половин час вятърът беше изключително силен, като счупи много клони и изкорени дървета във всички квартали на града.

Има и доста скъсани жици, както и множество сигнали за ударени от паднали клони и дори цели дървета коли в различни квартали на града, предаде БНР.

Паднали дървета на ул.Ибър в Пловдив/ Снимка: facebook
Паднали дървета на ул.Ибър в Пловдив/ Снимка: facebook

В Община Пловдив са получени близо сто сигнала за такива инциденти. Екипите на „Градини и паркове“, „Гражданска защита“, „Чистота“, както и доброволци бяха изведени още снощи да разчистват, а кметът Здравко Димитров пое координацията на аварийните дейности.

Около 60 сигнала за поражения по пътища и тротоари са отстранени до 2 ч. след полунощ, съобщи директорът на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев. От рано сутринта екипите на фирмата вече са на терен и продължават работата.

„Има доста ударени коли. Здрави дървета бяха счупени като солети!“ – изумен коментира Веселин Козарев.

Заедно с пожарната към момента е изцяло почистен булевард Марица-Юг. Със сигурност ще има още много сигнали, добави той.

Екипите ще обикалят целия град, вероятно отстраняването на щетите ще продължи и утре. Към момента няма информация за пострадали хора.

От снимки в социалните мрежи се вижда, че градушка колкото орех е ударила пловдивското село Войсил. Щетите тепърва ще се уточняват.

Червен бряг събира кризисния щаб, за да обсъди щетите от градушката

Общинският кризисен щаб в Червен бряг се събира, за да обсъди щетите от силната градушка, поразила снощи града и общината.

В продължение на половин час ледени късове с големината на яйце нанесоха щети на стотици имоти и автомобили. Няма пострадали хора.

Градушка с големината на яйце падна в Червен бряг/ Снимка: facebook
Градушка с големината на яйце падна в Червен бряг/ Снимка: facebook

Сред материалните щети са нарушени изолации, счупени прозорци на блокове, къщи и предприятия, засегнати са кметството и поликлиниката.

Над 500 автомобила са с изпочупени стъкла, почти няма здрав автомобил в Червен бряг.

Циглите на покривите също са изпочупени. Голяма част от града остана без ток заради скъсани проводници.

Изкоренени са дървета, а отстраняването на повредите започна още снощи.

Община Червен бряг открива горещи телефони за сигнали след вчерашната силна буря с градушка там.

От противоградния полигон в Бърдарски геран са изстреляни над 200 ракети, повече от 80 ракети са изстреляни и от полигона в Долни Дъбник, но оказва се Червен бряг не попада в защитената територия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук