превозвачи, протест, автобуси

Днес с лозунга “S. O. S. Спасете българския туристически превоз. Без нас няма туризъм” над 100 автобуса в София излязоха на протестно автошествие. От бранша посочиха, че от 18 март се опитват да установят контакт с държавните институции, но безуспешно. Исканията на българския туристически превоз, който е един от най-силно засегнатите сектори от противоепидемичните мерки, са 5, като 3 от тях са икономически.

Част от исканията на превозвачите са изпратени в МТСП, като в интервю за БНР зам.-министър по труда и социалната политика Зорница Русинова обяви, че от 1-ви юли превозвачите ще бъдат допълнително компенсирани с финансова помощ от 290 лева, която ще може да се получава до края на годината. 40 милиона лева е сумата, която ще бъде отделена от парите на българските данъкоплатци за подпомагане на сектора.

Кандидатстването за финансовата помощ ще се извършва чрез заявка към Агенцията по заетостта, няма и ограничение за броя на хората от една фирма, които могат да кандидатстват за субсидията.

Според зам.-министъра средствата, които са предвидени ще са достатъчно за всички лицензирани фирми за превоз, които са малко над 1500.

Въпреки това Русинова посочва, че транспортният сектор не е от най-засегнатите. По статистика заетите в бранша са около 27 хиляди, като от началото на кризата работата си са загубили около 4 хиляди, а новоназначените са 740 души.

Досегашният вариант за компенсиране на работниците – мярката 60/40, според протестиращите днес е неприложим за собствениците на фирми в сектор “Случаен превоз”, както и за част от автобусните превозвачи, защото в момента компаниите не реализират никакви приходи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук