Стоянов, Биру, журналисти
На снимката: Задържаните журналисти Димитър Стоянов и Атила Биру

Кола с документи, подготвени за унищожаване, е била установена в София, обяви директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Той допълни, че автомобилът с документите е задържан по данни на медията, представлявана от Димитър Стоянов. Документите се намирали сега в СДВР и се извършвала проверка.

Споменатият Стоянов е единият от двамата журналисти, задържани от полицията в Перник на 13 септември във връзка с афера с унищожаване на документи на фирма, която била разследвана от сайта „Биволъ“ във връзка с корупция при разпределяне на евросредства. Сякаш за да бъдат нещата възможно най-бомбастични, вторият задържан журналист е чужденец – Атила Биру, разследващ журналист от румънския сайт „Райз проджект”.

Двамата са стояли, така да се каже, под полицейски надзор, няколко часа, след като са били идентифицирани. Терминът „под полицейски надзор“ със сигурност не е професионален, но от това, което се изнесе за задържането, не знам кой друг е подходящ. Впрочем различията в описанията на случая от потърпевшата страна и от страна на полицията повдигат въпроси за доизясняване. Хубавото е, че явно нещата по разследването вървят, като се има предвид открития с помощта на Стоянов автомобил с документи. Впрочем, всички се надяваме обществеността да бъде надлежо държана в течение на това какво показват въпросните документи. Особено ако наистина доказват корупция.

Двамата отведени от МВР журналисти са разследвали злоупотреба с евросредства от строителна фирма. Те подали информация към полицията, че документи, свързани с престъпление, ще бъдат унищожени, и те самите тръгнали към мястото, където обаче били задържани и отведени в районното управление за установяване на самоличността. Няколко часа по-късно са освободени. Това описание е накратко, колкото да не започваме темата без предварителната информация, която сега е модерно да се нарича „бекграунд“.

По думите на Спиридонов, двамата журналисти са били помолени да отидат в районното управление и за тях не е имало заповед за 24-часово задържане. Директорът на ГДБОП заяви, че журналистите не са били арестувани. По случая с журналистическото разследване има образувано досъдебно производство в районна прокуратура Радомир, каза още той. Софийска градска прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ извършването на проверка по повод публикация в сайта „Биволь“ – „Джи Пи Гейт“: Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми“.

Междувременно бе съобщено, че на 14.09.2018 г. сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове по повод същата публикация е постъпил до главния прокурор от вицепремиера Томислав Дончев. Сигналът на Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи, както и до председателя на КПКОНПИ, с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“. Сигналите от Томислав Дончев и от сайта „Биволь“ са обединени. Предмет на проверка ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци.

Този сигнал от вицепремиера малко прилича на присламчване на властта към светлата страна на Силата постфактум, като се разлаяха кучетата, но нейсе. Решил човекът, сигнализирал.

Но да се върнем на задържането или каквото е било там. Значи стана ясно, че не са били арестувани, не са били задържани, защото нямало заповед. Били „помолени“ да отидат да дат обяснения, но според журналистите и „Биволъ“ – „отведени“ със същата цел. Тая разлика в гледните точки изглежда смущаваща. Ако те помолят нещо, може да го направиш, може да не. Като те отведат май няма много голям избор и си е чиста принуда. Така и не се разбра като не е арест или задържане, как го класифицира това законът? Защото отстрани изглежда като някаква дребнава форма на наказание.

Според разказа на „Биволъ“ за случката след пристигането си на мястото журналистите видели горящите документи, но били спрени и закопчани с белезници от полицейски патрул. Стояли един час с белезници и още около 3 – без и с отнети телефони. Два часа след задържането дошъл оперативен екип, а след още 30 минути – пожарна, тъй като при опита да огледат кладата оперативните работници „неволно“ я разпалили наново. Няма майтап, така пише – неволно. През цялото това време Стоянов и Биру са били задържани/арестувани/под надзор на самото място.

От горното изложение възникват един куп въпроси, които сигурно никога няма да получат отговор, но трябва да бъдат зададени.

Въпрос: Ако са били помолени да сътрудничат и са се съгласили, защо изобщо възниква проблем? А ако са отведени, как така нито са арестувани, нито са задържани? Затова може да въведем един такъв междинен термин като „полицейски надзор“, за да не излезе, че полицията си влачи тоз-оня до районното според прищевките и без правни основания.

Впрочем омбудсманът Мая Манолова проведе разговор със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР – Перник по случая и констатира, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти по време на осъществяване на тяхната професионална дейност, съобщиха от кабинета й.

Въпрос: Защо оперативният екип идва чак 2 часа след задържането?

Въпрос: Къде са хората, подпалили документите? Видели ли са някой от тях арестуваните журналисти?

Въпрос: Според съобщенията за случая заедно с журналистите е бил задържан и неназован по име адвокат, за който почти не става дума в разказите. Този човек видял ли е нещо? Каква е неговата версия?

Въпрос: От какво са направени тези документи? Според посоченото време пожарната е дошла чак 2 часа и половина след задържането, докумените уж са подпалени, когато журналистите ги намират, как е останало нещо?

Неприятен въпрос: Как е възможно да се прояви таково невнимание, че документите да се подпалят отново?

Впрочем някои неясноти има и в подготовката на цялата акция.

„Около 18:30 часа на 13 септември Стоянов и Биру получават информация че за втори ден от централата на „Джи Пи Груп“, базирана на булевард  „Черни връх“ в София се изнасят документи и техника. 

Два дни по – рано Биволъ публикува данни за мащабна и всеобхватна корупция при разпределението на средства за европроекти… От няколко изпълнени проекта, свързани с фирмата „Джи Пи Груп“, се вижда и как се краде от проектите… Ден след публикуването на статията от офисите на „Джи Пи Груп“ започна организирано изнасяне документация и техника, което беше валидирано от Биволъ. То продължи и на следващия ден. Сътрудници на разследващия сайт проследиха лекотоварните автомобили, които бяха пълни с документи. Те се отправиха в района на гр. Радомир, където започна изгаряне на документите. 

Димитър Стоянов и Атила Биру получиха обратна връзка от редакцията, за да заснемат унищожаването на документацията, която се оказа, че е свързана с европейски проекти. От редакцията на Биволъ беше подаден сигнал и към МВР, тъй като в нарочна среща по-рано от ведомството обявиха, че са се сезирали по случая“ – пише в публикацията на „Биволъ“ по случая.

Според Спиридонов сигналът за възможното унищожаване на документацията е получен на 11 септември. От кого? Пак ли от „Биволъ“? Журналистите го получават на 13-и и действат, или поне така твърди изложението в „Биволъ“.

Въпрос: Какво става с документите през тези 2 дни? Продължава унищожаването? И как стана така, че получилата сигнал полиция не е известена, че разследващи журналисти са вече по следите на документацията?

„С полицията се получи една поредица от неразбирателства, тип развален телефон, така или иначе ние бяхме задържани по сигнала, който ние самите подадохме“, разказа журналистът Димитър Стоянов в интервю за БНР.

Както виждаме, кримката си е добра и сигурно ще има продължение. Вече хванаха още една кола документи. Впрочем какво се случва с обгорелите документи, заради които стана даднаднията със задръжането, което не е точно задържане? Ще видим и кой какво ще обяснява. Разбира се, „Джи Пи Груп“ отрича да е замесена в нарушенията, за които твърди „Биволъ“.

„Никога и под никаква форма „Джи Пи Груп“ не е имала отношение към оперативната дейност или счетоводството на която и да е от компаниите, споменати в определения като „разследване“ материал“ – се казва в разпространена до медиите позиция на компанията, която се закани да потърси отговорност по законоустановения ред, за да защити името и авторитета си.

Едно е ясно – вече по случая е задействано разследване и резултат рано или късно ще има. Понеже случаят вече доби известност, може и да го докарат докрай. Последният въпрос е ще благодари ли ГДБОП на журналистите, които помогнаха на разследването и на медията зад тях?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!