на снимката: Серж Саркисян
на снимката: Серж Саркисян

Серж Саркисян, срещу когото в продължение на повече от седмица бяха организирани многохилядни протести, хвърли оставка. Това съобщава неговата пресслужба.

„Обръщам се към вас за оследен път като глава на тази държава. Никол Паршинян беше прав. Аз сгреших. В тази ситуация…има няколко решения, но аз няма да взема нито едно от тях. Това не е за мен. Напускам длъжността на ръководител на тази държава”, се казва в съобщението.

Саркисян се обърна с призив към всички граждани, участници в протестите, офицери, войници и еднопартийци.

„Уличното” движение бе организирано срещу мен на длъжността министър-председател, затова аз изпълнявам вашето искане. Дано има мир, хармония и логика в нашата страна”, заяви Саркисян.

Протестите срещу Саркисян започнаха на 13 април, когато опозицията начело с Никол Паршинян го обяви в неефективно управление, в следствие на което се е влошила икономическата ситуация в страната. На 17 април беше обявена „Кадифена революция”.

Още в първите дни от протестите лидерите на демонстрациите, начело с Никол Паршинян бяха арестувани. Това обаче не спря гражданите да изразяват недоволството си. По-късно стана ясно, че към протестиращите са се присъединили и няколко десетки военни, съобщава руската медия „РИА-новости”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!