Турция

Турция поиска от тази седмица да бъде известна в световен мащаб с турското си име. След молба на Анкара Организацията на обединените нации се съгласи да промени официалното име на Турция в организацията на Türkiye – начинът, по който се пише и произнася на турски.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза тази седмица, че е изпратил писмо до ООН с искане за официално ребрандиране. Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, каза пред турския държавен вестник Anadolu Agency, че промяната на името на страната влиза в сила от сряда.

На турски страната се нарича именно Turkiye. Тя приема името, след като получава независимост от западните сили през 1923 г., които временно я окупират. През цялата история европейците са я познавали като Османска държава. След това я познават под много вариации на думата „Турция“, като името, което се употребяваше най-често беше „Turkey“.

Припомняме, че в началото на декември президентът Реджеп Тайип Ердоган издаде прессъобщение, в което се посочва, че името Türkiye трябва да се използва във всяка кореспонденция с международни институции и организации.

„Името Türkiye най-добре представя културата, цивилизацията и ценностите на турската нация“, казва той в изявлението.

Той също така призова върху продуктите за износ да се използва лозунгът „Произведено в Türkiye“.

Огромно мнозинство от хората в Турция вярват, че наименуването на държавата според нейната местна вариация има смисъл. Според тях то е в съответствие с целите на страната за определяне как другите трябва да я идентифицират.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук