групировка Вагнер, Русия
Бойци на "Вагнер"

По-малко от 24 часа след началото на опита за военен преврат ситуацията в Русия се успокоява. Подразделенията на частната военна групировка „Вагнер“ започнаха да се изтеглят от Ростов, а лидерът им Евгений Пригожин ще замине за Беларус. От Кремъл съобщиха, че делото срещу него ще бъде прекратено, няма да бъдат преследвани и бойците, които се включиха в т.нар. марш на справедливостта.

С бурни възгласи на одобрение и аплодисменти – така жителите на Ростов изпратиха бойците на „Вагнер“. От тук – вчера сутринта, започна опита за военен преврат или както го нарече Евгений Пригожин – „Походът на справедливостта“. Той обаче стигна на около 200 км от Москва, когато самият Пригожин нареди на бойците си да се върнат, „за да не се пролива руска кръв“. Няколко часа по-късно лидерът на „Вагнер“ беше заснет да напуска Ростов.

От Кремъл заявиха, че

бойците на „Вагнер“ няма да бъдат наказани,

а обвиненията срещу Пригожин – свалени.

„Подразделенията на „Вагнер“ ще се върнат в базите си. Част от тях – които пожелаят, ще подпишат договор с министерството на отбраната. Това се отнася за онези, които не се присъединиха към този поход. Имаше такива, които се опомниха. Даже поискаха ескорт, за да се върнат по местата, където са разпределени. Що се отнася до другите, участвалите в това – никой няма да ги преследва, заради заслугите им на фронта. Винаги сме се отнасяли с уважение към геройските им постъпки на фронта. Ще ме питате какво ще се случи лично с Пригожин – делото срещу него ще бъде прекратено и той ще замине за Беларус“, заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

В публикация на Ню Йорк Таймс, която цитира източник от американското разузнаване, Вашингтон е бил запознат с плановете на Евгений Пригожин още в сряда, и основното притеснение е било свързано с контрола на ядрения арсенал на Москва. Всички ограничения по пътищата в Русия вече са премахнати. Въпреки деескалацията на напрежение, утре в Москва остава почивен ден, а до първи юли са отменени всички масови мероприятия.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук