Neno_Dimov_more
Министърът на околната среда Нено Димов по време на инспекция

Пробите, които са взети от морската вода на плажовете в Созопол и Корал, показват, че няма замърсяване заради изтичането на гориво от кораба „Мопанг“. Това каза след инспекция на място министърът на околната среда и водите Нено Димов.

„От Морска администрация ме увериха, че ситуацията е овладяна. Естествено пробите, които са до и над кораба, показват, че има нефтопродукти, но от Централния плаж на Созопол и на миля навътре няма никакви отклонения“, посочи министър Димов.

Междувременно взета по сигнал извънредна проба от плажа „Корал“ също е показвала, че водата е чиста, каза министърът. Той увери, че МОСВ ще продължи да следи състоянието на водите в района.

Очаква се подводните спускания за източване на горивото да започнат следващата седмица, заяви директорът на Изпълнителната агенция „Морска администрация“ капитан Живко Петров. Отлагането на акцията е било отново заради лошите метеорологични условия.

Инспекцията на Нено Димов става седмица, след като на мястото на потъналия преди век кораб „Мопанг“ отиде лично премиерът Бойко Борисов.

Тогава той възложи на министъра на транспорта Ивайло Московски и на Изпълнителната агенция „Морска администрация“ да започнат незабавни действия за отстраняване на замърсяването.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук