ДПС Мустафа Карадайъ

Мустафа Карадайъ бе преизбран за председател на Движението за права и свободи на днешната отчетно-изборна конференция на движението, която се проведе изцяло онлайн, съобщи БГНЕС. По време на конференцията пряко включване направи и бившият лидер на ДПС Ахмед Доган. Изненадата на вечерта беше и включването на турския президент Ердоган, който отправи поздрав към участниците.

„С този избор ме натоварвате с тежестта да продължавам да работя всеотдайно, за да го оправдавам всеки ден. Не се заблуждавам, признавам, аз съм човек и като такъв допускам грешки. Въпросът е в това до колко можеш да видиш своите грешки, да ги анализираш, да ги признаваш и да се учиш от своите грешки. Мога да кажа, че съм благодарен на своите грешки на възможността да се уча от тях. Благодарен съм и на тези, които ми показваха грешките и така трябва да бъде. Ние сме партия, която върви напред. Развива се. Твърдо вярваме, че успехите се дължат на усилията на всеки един от нас, когато сме обединени и в заедност вървим по пътя. Ние сме партията, която не просто има амбиция да участва в управлението, ние знаем, че имаме силата, волята и капацитета да работим и да направим живота на българските граждани по-добър“, заяви Карадайъ след избора.

„Вярваме, че можем и трябва да възстановим демокрацията и да пазим мира като ценност. Демокрацията означава сблъсък на идеи, толерантност на гледните точки и сериозни дебати. Историческите условия ни гарантират основното предимства в този процес – да имаме характер. Не очакваме да спрат лъжите и лъжливите внушения за нас. Ние ще продължаваме да се борим за доверието на всички наши избиратели и на всички български граждани. Да доказваме правотата на нашите идеи за едни по-добър живот в чиста и здравословна среда, където живота и здравето на всеки един от нас са защитени, където живота и здравето на всеки един човек са ценност, която държавната машина е призвана да гарантира. Още веднъж благодаря на всички ви за доверието. За мен е чест да бъда част от най- организираната стабилна и сериозна партия в България, част от либералното политическо семейство в Европа и в света“ – каза още председателят на ДПС.

По време на конференцията бе избран състава на Централния съвет. Програмата и решенията на НК.

Критики към управляващите

Многократно предупреждавахме партия ГЕРБ за създадените от самите тях предпоставки за провал на управлението поради включването на националистите и популистите в централната власт. Сегашното правителство не може да се справи със създалата се ситуация, а именно кризата в здравеопазването, за състоянието на социалната сфера и на образователната система, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в доклада си по време на Х-та Национална отчетно-изборна конференция на партията, която се провежда онлайн и преминава под мотото „Свобода, единство, заедност.

Провал на властта

„Тази картина на управляващите беше предначертана от ДПС. Пропиляната възможност за управление на страната с ясна програма за ускорено развитие, която да е основа за сформирането на парламентарно мнозинство и за подкрепа на правителството на малцинството на ГЕРБ, за което ДПС настояваше след изборите през 2017 г. също бе предначертана поради национал-популистката същност на ГЕРБ. Основен модел за правене на политика на ГЕРБ е разделението и противопоставянето, придружени с езика на омразата, арогантността и агресията. Резултатът е ерозия на държавността, рушене на демокрацията, погазване на правата и свободите, неспазване на Конституцията и законите на страната“ – продължи лидерът на ДПС, който е и единствен кандидат за нов мандат.

Изминалите 4 години се характеризират с ред нестабилности, обобщи Карадайъ. По думите му „нашата сила ни дава самочувствието за строители на съвременна България, самочувствие да бъдем мост на толерантност на Балканите, радетели на глобалния ред“.

„Липсата на реформи и стимули за спасяване на бизнеса са проблеми, чието решение вече е извън възможностите на правителството. Недоверието на управляващите е повсеместно и то създава чувството на несигурност и липса на перспектива. Всичко това се случва на фона на ясни индикации за нарастване на напрежението и очертаваща се на дестабилизация в страната“, каза Карадайъ и подчерта, че не са били чути призивите на ДПС за предпиремане на бързи и адекватни действия по отношиение на въпросите за родината ни и не е било обърнато внимание на въпросите им за осигуряване на стабилност в управлението, за създаване на сигурност в страната, за подкрепа и стумиларене на българската икономика.

Ангажирани с мисълта за утрешния ден, за отговорността пред бъдещите поколения, отчиайки действителната ситуация в страната, както и пълния провал на управляващото мнозинство, ДПС в началото на есенната сесия на парламента очерта необходимостта спешно правителството и президентът да подадат оставка и да започнем дебати с участието на всички системни партии и формации в страната за вземане на такива решения, които да са в подкрепа и стимулиране на бизнеса, за очертаване на националните приоритети“, каза още Карадайъ.

Съвременни приоритети

Според него приоритетите са чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия, високи технологии и включване на свободните и активните граждани в политиката, които досега не са били чути в България. Карадайъ подчерта, че „нашите приоритети са приоритетите на ЕС след решенията на ЕК и ЕП“.

По думите на лидера него изпълнението е трябвало да бъде възложено на експертно правителство, което да изведе страната от кризата, да приеме бюджет – адекватен на икономическите и политическите реалност, както и да организира свободни и честни избори за нов парламент. Това обаче не се е случило.

„Разбира се, това е факт, чиито последици ще бъдат отчетени на предстоящите избори. Размерът на щетите за управляващите ще бъде правопропорционален на времето до изборите“, посочи той.

Нова стратегия

Карадайъ коментира каква огромна роля е изиграл COVID-19 и заяви, че той е изпитание за цялото човечество, с което то трябва да се справи. Председателят на партията коментира избирането на новия лидер и Зеления пакт. По думите му днес е в ход нова индустриална революция.

„Водородна революция в дигиталната ера. Всяка поредна индустриална революция води човечеството до радикално преобразуване на живота и труда. Новата индустриална революция поставя качеството на живот и околната среда в центъра на развитието. Това налага нов интегриран подход за планиране, производство, потребление, съхранение и управление на природните ресурси. Това налага нов модел на взаимодействие между публични власти, политици и бизнес. Новата индустрия, разгледана в контекста на цифровизиране на икономиката, означава динамично развитие на цифровата икономика като важен двигател на иновациите, конкурентоспособността и растежа с голям потенциал за развитие на предприемачеството“, заяви още Карадайъ.

По думите му има нова стратегия за растеж, насочена към превръщането ни в модерна, ефективно използваща ресурсите и конкурентоспособна икономика.

„Европейският зелен пакт е пътната карта за постигане на устойчивост на икономиката на ЕС. Това ще стане като превърнем климатичните и екологичните предизвикателства във възможности във всички области на политиката и направим така, че преходът да е справедлив и приобщаващ за всички“, заяви още Мустафа Карадайъ.

Необичаен поздрав от Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави ДПС във видеообръщение по повод 10-ата Национална конференция на партията, която се провежда онлайн.

„Вярвам, че Движението за права и свободи, заело своето място в българската демокрация, ако е рекъл Господ, ще продължи по своя път с по-всеобхватно и приобщаващо разбиране през новия период. Турция също ще продължава да бъде до вас, на основата на добросъседските си отношения, приятелството и съюзническите връзки с България.“, каза Ердоган.

Президентът благодари за поканата и похвали и премиера Бойко Борисов за борбата с коронавируса.

„С лидерството на скъпия ми приятел премиера Бойко Борисов България с решимост се бори с коронавируса“, посочи той.

Включването на Ердоган предизвика оживление в социалните мрежи, тъй като е необичайно чужда държавен глава да поздравява партийна конференция в чужбина.

Ахмед Доган с поздрав към участниците в конференцията

Понякога съм се сърдил на съдбата, че ме направи политик, но като гледам как се утвърждавате и развивате, значи трябва да се извиня на съдбата, защото получавам едно огромно вътрешно удовлетворение като ви гледам как сте модел за другите, заяви почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган, който взе участие в Х-та Национална отчетно-изборна конференция на партията.

„Респектирам съм от цялата организация. Не че не съм очаквал подобно нещо, но в тези условия да направите онлайн конференция за мен действително заслужава една голяма оценка. Поздравления, г-н председател и на всички делегати на 10-ата национална конференция. Благодаря ви, изобщо, че ви има. Убеден съм, че ви предстои много интересно бъдеще особено в контекста на вашата отговорност, на този хъс, който имате да правите и изграждате нов свят“, обърна се към делегатите си той.

Почетният председател поздрави всички във връзка с предстоящите празници. Преди да се включи в конференцията, беше прочетен поздравителен адрес от него, в който той обърна внимание на епидемията и ефекта, който е оказала върху хора и политици.

Лидерът Карадайъ се обърна към почетния председател на д-р Ахмед Доган с думите:

„Благодаря Ви, че Ви има и че продължавате да ни насочвате. България и световната либерална общност има нужда от Вас. За нас е празник, днес да сте с нас дори и при тези условия“.

Председателят на ДПС закри Национална отчетно-изборна конференция с пожелание за здраве и успех в борбата срещу COVID-19 и победа на предстоящите избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук