Косово, Сърбия

Тази сутрин започва премахването на барикадите в северната част на Косово, съобщи сръбската национална телевизия РТС. То е резултат от разговорите и споразуменията между президента на Сърбия Александър Вучич с представителите на сърбите от Косово и Метохия в Рашка.

Това не може да се свърши за два часа, дали за 24 или 48 часа, барикадите ще бъдат премахнати, но недоверието не е премахнато, посочи Вучич, предаде БТА.

Президентът Вучич след разговора със сърбите от Косово и Метохия заяви, че са имали разговор, който е бил всичко друго, но не и лесен.

„Тези, които си мислят, че могат да си играят с живота на сърбите и тяхното оцеляване, трябва да знаят, че както досега не сме го позволявали, няма да го допускаме и в бъдеще“, каза Вучич.

„Трябва да говорим и да се опитаме да възстановим доверието. Никога не сме виждали по-организирана съпротива на сръбския народ“, каза Вучич.

Той заяви, че са имали трудни разговори, но че са били много искрени. Вучич прочете текста, предаден му от сърбите от барикадите, които, както той съобщи, са заявили, че не искат да вървят срещу страната си, но настояват никога да няма признаване на самопровъзгласената независимост на Косово.

Вучич заяви, че сръбският народ е усетил силата си и че държавата стои зад него, но „трябва да сме рационални и отговорни“.

Бившият полицай Деян Пантич, заради чийто арест бяха издигнати барикади, вчера бе освободен от затвора под домашен арест и се прибра в Косовска Митровица. Здравословното му състояние е добро, щастлив е, че си е вкъщи, каза синът му Предраг и добави, че не се оплаква от третирането, което е получил.

На 10 декември косовската полиция арестува на граничния пункт Ярине бившия полицай Деян Пантич, който се връщаше от Рашка със съпругата си.

Той бе арестуван за нападение срещу действащ полицейски служител. Арестът предизвика протести, придружени от насилие, от страна на сръбското малцинство в Косово.

Европейският съюз и Съединените щати са обезпокоени от продължаващата напрегната ситуация в северната част на Косово и призовават страните да деескалират ситуацията, се посочваше в съвместно изявление, разпространено от Държавния департамент на САЩ, предаде „Ройтерс“.

В съвместното изявление ЕС и САЩ призоваха всички да проявят „максимална сдържаност“ и да предприемат „незабавни действия“ за деескалация на ситуацията в Северно Косово.

ЕС и САЩ посочиха, че работят със сръбския президент Александър Вучич и с косовския премиер Албин Курти за намиране на политическо решение с цел успокояване на напрежението.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук