ВСС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с декларация, в която призовава обществото „да зачита независимостта на съдебната власт”. Това се наложи, след като в четвъртък 292-ма съдии призоваха обществото да защити независимостта на съда от обругаването на политиците.

Повод за гневната им позиция бе протестите, организирани от АТАКА и ВМРО пред Съдебната палата, срещу предсрочното освобождаване Полфрийман. Действащи политици и кандидати за кметове на София наругаха съдия Калпакчиев затова, че е изпълнил служебните си задължения. В негова защита магистрати от страната обявиха, че институциите, включително ВСС, не правят нищо, за да защитят независимостта на съдебната власт, демократичните ценности и обществения мир.

Два дни по-рано Съдийската колегия на ВСС, не просто изостави съдебния състав, оглавяван от Калпакчиев, а „се нареди до демонстрантите срещу съдиите“. В отговор до националистическата партия ВМРО, Съдийската колегия на ВСС обяви, че „споделя усещането на близките на (убития от Полфрийман) Андрей Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта“.

Преди ден в София имаше и демонстрация с настояване за оставката на Калпакчев, на която някои от протестиращите носеха плакати „Вън слугите на Сорос от съда“, визирайки него и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Днес изненадващо Съдиите от ВСС обърнаха позицията си.

Новата позиция е посветена на заплахите и обидите, които бяха отправени през последните дни към съдията от ВКС Калин Калпакчиев – председател на състава, който освободи предсрочно австралиеца Джок Полфрийман.

„Независимостта на съда е предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Всяка форма на вербална атака, насочена срещу личността на магистрата, опит за физическо въздействие и заклеймяването на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия, е засягане на независимостта на съдебната власт. Ескалиращата словесна агресия създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа, поради което Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се обръща към всички с молба да се въздържат от провокации, да спазват установения законов ред и да зачитат независимостта на съдебната власт”, се казва в новата позиция, която няма как да бъде възприета като искрен акт.

ДЕБАТИ.БГ публикува пълното становище на съдийската колегия на ВСС:

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет следи със загриженост продължаващото ескалиране на общественото напрежение, по повод постановения съдебен акт от въззивен състав на Апелативен съд – София, за условно предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман.

Независимостта не е прерогатив на съдебната власт и привилегия на отделния съдия, а съществува в интерес на тези, които търсят или очакват правосъдие, защото законосъобразното и обективно разглеждане на съдебните дела е от съществено значение за демократичното общество. Независимостта на съдиите не е безусловна и рамките на нейното проявление са законовоустановени в чл.117, ал. 2 КРБ, който предвижда, че при осъществяване на функциите си българските магистрати се подчиняват само на закона. Съдийската колегия на ВСС изпълнява задължението си да осигурява и отстоява независимостта на магистратите, като спазва приетите Стандарти за независимост на съдебната власт.

Тези стандарти предвиждат, че в случаи на направени изказвания от представители на изпълнителната и законодателната власт, политически партии или на медийни публикации, в които се сочат конкретни обстоятелства за нарушения в правораздавателната дейност и на морално-етичните норми на поведение от съдия, или се създават съмнения за неговата почтеност и за наличие на корупционни практики, с цел защита на магистратите и запазване на доверието в съдебната система, твърденията трябва да бъдат проверени и разследвани, а предприетите действия и резултатите от тях следва да се оповестят публично. Това беше причина Съдийската колегия на 24.09.2019 г. да сезира ИВСС за извършване на проверка, на основание чл. 175к, ал. 3 и ал. 4 ЗСВ.

Стандартите обаче са категорични, че недопустимо поведение е отправянето на обиди, клевети и манипулации, поставящи под въпрос професионалната компетентност на съдия, както и призиви за саморазправа със магистратите, на което сме свидетели към настоящия момент.

Призоваваме българското общество да зачита конституционно установената независимост на съдебната власт, която е предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес. Всяка форма на вербална атака, насочена срещу личността на магистрата, опит за физическо въздействие и заклеймяването на съдии във връзка с изпълнението на служебните правомощия, е засягане на независимостта на съдебната власт.

Ескалиращата словесна агресия създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа, поради което Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет се обръща към всички с молба да се въздържат от провокации, да спазват установения законов ред и да зачитат независимостта на съдебната власт.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук