Севдалина Ковачева - и.д. длъжността кмет и бивш зам. кмет на Перник.

Днес пред сградата на министерството на регионалното развитие започна рехав протест, организиран от „Възраждане”, при засилено полицейско присъствие. Недоволните се опитаха да нахлуят в сградата на ведомството, но полицията ги отблъсна.

За протеста стана ясно още миналата седмица. Председателят на движението Костадин Костадинов обяви, че неговите симпатизанти ще поискат оставката на правителството заради кризата с водата на Перник и боклука.

След протеста от прокуратурата обявиха, че още двама души са арестувани и са им повдигнати обвинения за длъжностни престъпления. Това са бившият директор на ВиК – Перник Иван Витанов и временно изпълняващият длъжността кмет към 2019 г. и бивш зам-мет Севдалина Ковачева.

След писмено уведомяване по надлежния ред от управителя на „ВиК“ООД гр. Перник, че има силно намаляване на дебита на водоизточниците и водния ресурс в яз.Студена, и след като са били предложени действия за въвеждане на режим на водоползване в гр. Перник и други 10 населени места в общината, Ковачева, която в този момент е изпълнявала длъжността кмет на града, не изпълнил служебните си задължения по Закона за местното самоуправление и местната администрация и Наредба №4 от 14 септември 2004 г. (за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи), не е предприел съответните действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места от община Перник. Това е довело до значителен недостиг и неправилно разходване на водния ресурс за питейно битови нужди в общината.

Бившият управител на „ВиК“ ООД – Перник Иван Витанов е обвинен в умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. В качеството си на длъжностно лице и при условията на продължавано престъпление, той умишлено не положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество – на водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник и на водата за питейно битови нужди от яз.“Студена“.

По отношение на двамата обвиняеми Специализираната прокуратура е постановила задържане за 72 часа, в които ще бъде преценено какви мерки за неотколнение да им бъдат поискани или определени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!