След среща с премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Цецка Цачева представтели на Синдиката на служителите в затворите бявиха, че насрочените за тази седмица протести се отлагат.

Причината е, че министър-председателят Борисов е поел ангажимент за отпускане на допълнителни средства за двете главни дирекции ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“. Те трябва да послужат за увеличаване на основните месечни възнаграждения и изравняване на сумите, плащани за специфични служебни дейности с тези в МВР.

В последваща среща в Министерството на правосъдието бяха определени технологичните стъпки, разпределени конкретните задачи със срокове за изпълнението им. Уговорена беше и следваща среща в Министерството на правосъдието на 29 март.

На заседание на синдикалната организация ще бъде взето решение дали протестите ще продължат в дългосрочен план. До вземането на решение по направените предложения се прекратяват предварително насрочените до края на седмицата локални протести в градовете Ловеч, Враца, Пазарджик и Стара Загора, съобщават от организацията.

Сумата, която ще бъде отпусната на служителите в затворите е 15 млн. лева, съобщи по-късно министърът на правосъдието Цецка Цачева. Тя поясни, че първоначално е била постигната договорика сумата да бъде 6 млн. лева, но по време на срещата при Борисов е постигнато споразумение тя да бъде увеличена над 2 пъти.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук