Асоциацията на прокурорите настоява управляващите да оттеглят или отхвърлят веднага поправките в съдебния закон, които ограничават възможностите за финансирането на съсловните организации на магистратите.

Прокурорите предупреждават : проектът е дискриминационен и засяга независимостта на магистратските сдружения, противоречи и на конституцията, защото „налага ограничения специално за магистратските организации“.

Асоциацията на прокурорите в България се противопоставя категорично на предложението за ограничаване на източниците за формиране на бюджета на професионалните сдружения на магистратите. Заявяваме, че в дейността си сме били против и не сме приемали дарения, в които като правен акт може да се търси мотив и да се подозират ангажименти с корупционен компонент, се казва в писмо на прокурорите до председателя на Народното събрание.

Предложените от ГЕРБ и от Обединените патриоти (ОП) законови изменения ще доведат до забраната за участие и в проекти, финансирани по линия на Европейската комисия и официално договорени с правителството на Република България.

Ще бъде блокирана и възможността за работа по проекти с редица престижни международни фондове в подкрепа на НПО, като Българо- швейцарската програма за сътрудничество, за намаляване на икономическите и социални неравенства в рамките на разширения ЕС“, Норвежкия фонд, Америка за България и др.

Забраната магистрати да бъдат финансирани от чужбина за научна или преподавателска дейност, се определя от прокурорите като необоснована, а тази за участие на магистрати в професионални сдружения на „други юристи“ поставя директно под въпрос дори членството на Асоциацията на прокурорите в България в Международната асоциация на прокурорите.

Преди седмица депутати от ГЕРБ и от Обединени патриоти (ОП) внесоха в парламента законопроект, с който се забранява външното финансиране на съсловните магистратски организации, включително от европейските фондове.  Налаганите промени бяха коментирани първоначално като насочени изключително срещу Съюза на съдиите в България, които категорично отстояват реформирането на съдебната власт, вкл. чрез промени в Конституцията.

Съюзът на съдиите и Съюзът на юристите веднага реагираха остро на „законодателната кампания“ срещу съсловието и настояха за оттегляне на внесените от управляващата коалиция текстове, защото „са противоконституционни“.  Съдиите бяха подкрепени от повече от 20 авторитетни български неправителствени организации.

Днес срещу законопроекта се обявяват и прокурорите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук