протест, аборти

Привържениците на правото на аборт се мобилизираха в събота в Съединените щати за втори ден на демонстрации срещу решението на Върховния съд да разруши това, което мнозина смятаха за даденост.

Като отмени емблематичното си решение „Роу срещу Уейд“, което от 1973 г. гарантира правото на американските жени на аборт, Върховният съд остави избора на щатите дали да забранят или не абортите в дълбоко разделена страна.

Хиляди хора се събраха пред Върховния съд във Вашингтон в събота, заобиколени от бариери и поставени под полицейска защита.

„Това, което се случи вчера, е неописуемо и отвратително“, възкликна Миа Стагнер, 19-годишна студентка по политически науки. „Никоя жена не трябва да бъде принуждавана да стане майка.“

Около нея защитниците на правото на аборт скандираха „разделяне на църквата от държавата“ или дори „моето тяло, мой избор“.

Но ако решението ужаси прогресивните активисти, то зарадва онези, които, особено от религиозната десница, се борят за отмяната му от десетилетия. Няколко десетки противници на аборта също дойдоха в съда в събота.

„Вярвам в светостта и достойнството на човешкия живот“, каза пред АФП Савана Крейвън, активистка против абортите от Live Action Group. „Животът започва в утробата, животът започва при зачеването“.

Няколкостотин активисти за правото на аборт също се събраха в Лос Анджелис, бяха планирани протести в други градове, особено в щатите, които се възползваха от решението на Съда, за да забранят незабавно абортите на своята територия.

Докато клиниките в Мисури, Южна Дакота или Джорджия затваряха вратите си една след друга, демократичните щати, като Калифорния или Ню Йорк, се ангажираха да защитават достъпа до аборти на тяхна територия.

Президентът Джо Байдън каза в събота, преди да отлети за Европа, че разбира „колко болезнено и опустошително е това решение за много американци“. В петък той призова американците да защитят правото на аборт по време на междинните избори през ноември.

Защитниците на правото на аборт също се опасяват, че Върховният съд с ясно консервативно мнозинство ще отмени други права като брак за всички или контрацепцията.

„Те преследваха жените. Ще преследват ЛГБТ общността и контрацепцията“, каза пред АФП Каролайн Келър, която протестира пред Върховния съд.

Тази перспектива „ни тревожи“ и „ще имаме кошмарни ситуации“, призна говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер на борда на Air Force One. „Това е страшен момент“.

Според Института Гутмахер, изследователски център, който провежда кампании за достъп до контрацепция и аборт в света, половината от щатите трябва да забранят абортите в повече или по-малко краткосрочен план.

В рамките на часове в петък най-малко осем щата незабавно обявиха всички аборти за незаконни

Други седем планират да направят същото през следващите седмици, но всъщност клиниките там вече са спрели да извършват аборти, както в Тексас, най-големият американски щат, където жените, желаещи да направят аборт, вече ще трябва да изминават големи разстояния, за да стигнат до най-близката клиника в Ню Мексико.

В една част от страната жените, които желаят да направят аборт ще бъдат принудени да се справят тайно, по-специално чрез получаване на хапчета за аборт в интернет, или да пътуват до други щати, където абортите ще останат легални.

Предвиждайки наплив, тези щати предприеха мерки за облекчаване на достъпа до абортите на тяхна територия и клиниките започнаха да пренасочват ресурсите си в персонал и оборудване.

Пътуването обаче е скъпо и решението на Върховния съд ще накаже допълнително бедните жени или жените, отглеждащи деца сами, които са най-много сред чернокожите и испанските малцинства, твърдят защитници на правата на абортите.

Организацията по семейно планиране Parenthood Plan, която е застъпник на правото на аборт, каза в изявление пред АФП, че е видяла, че броят на даренията, които обикновено получава на ден, се е увеличил с 40. „Това е само началото и ние няма да отстъпим“, увери Кели Робинсън, вицепрезидентът на асоциацията.

Демонстрации, белязани с насилие

В петък две демонстрации бяха белязани от насилие. В Сидър Рапидс, Айова, микробус се вряза в група протестиращи, наранявайки жена в стъпалото, според местни медии.

А в Аризона полицията призна, че е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращи, които „многократно блъскаха прозорците на щатския сенат“.

В Лос Анджелис демонстрация бе разпръсната от полицаи, оборудвани с палки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук