депутатите, народно събрание
Снимка: БТА

Народното събрание проведе 15-часово заседание, създаде 3 временни комисии и задължи финансовия министър Асен Василев незабавно да преустанови разходите по консолидираната финансова програма до назначаването на служебното правителство, предаде БНР.

Малко след полунощ Теменужка Петкова от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС внесоха извънредно в пленарната зала проект за забрана за разходване на финансови средства по консолидираната програма, с изключение на разходите за пенсии, заплати, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг.

В срок до 9 април финансовият министър Асен Василев трябва да представи на Народното събрание подробен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи по дати за периода от 4-10 април. Теменужка Петкова се обоснова: „През последните дни от страна на кабинета в оставка се извършват разходи на публични средства в значителни размери. Бихме искали да минимизираме риска от необосновани разходи на средства“.

Никола Минчев от ПП-ДБ остро възрази: „Това е решение, което трябва да мине през постоянна комисия“.

Парламентарната група на ПП-ДБ демонстративно напусна залата, решението беше подкрепено със 131 гласа от всички останали парламентарни групи, освен БСП, които не участваха в гласуването.

В продължителното пленарно заседание след остри спорове парламентът създаде три временни комисии – едната внесена от ПП-ДБ за установяване на фактите около „Пътната карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Република България“, както и изясняване на обстоятелствата по реализацията на проекта „Турски поток“ на българска територия. Втората временна комисия ще проверява каква е била необходимостта от получената дерогация, ползвана от „Лукойл“, икономическия ефект от нея за страната ни и за режима в Русия. Двете комисии останаха без избран председател. Мнозинството създаде и трета комисия, по искане на „Има такъв народ“ – за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях с председател Тошко Йорданов от ИТН. ПП-ДБ гласуваха против заради включеното име на Василев.

Днес депутатите ще продължат работа от 10 ч. с разисквания по проект на решение за изпълнение на политиката за декарбонизация чрез енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната.

В програмата е включено и изслушване на министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов и на професионалното ръководство на МВР за убития Мартин Божанов – Нотариуса. Тази точка ще се проведе на закрито заседание, тъй като съдържа класифицираната информация.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук