Великобритания, карантина

Португалия преговаря с британското правителство по повод на изключването на страната от списъка с държави, за които ще отпадне карантината при влизане в Англия от 10 юли.

„Скай нюз“ съобщи, че португалският премиер Антониу Коща е заявил, че външният министър на страната е водил дълъг разговор с британския си колега и че е много важно да се изградят отношения на доверие.

Миналата седмица британското правителство излезе със списък от повече от 70 държави и задморски територии, от които летовниците при завръщането си в Англия /както и останалите пътници/ няма да прекарват 14 дни в самоизолация.

Португалия не е в този списък и външният министър нарече това „абсурд“.

България също не е в този списък

По подобен начин реагира и българският посланик в Лондон Марин Райков, който нарече отсъствието на България от списъка „аномалия“.

Антониу Коща заяви миналия петък, че в Обединеното кралство има повече случаи на заразени на всеки 100 000, отколкото в португалския туристически район Алгарве.

„Кое е по-безопасното място за отсядане? Вие сте добре дошли да прекарате почивката си в Алгарве!“, допълни Коща.

Британското министерство на транспорта заяви, че посочените страни представляват по-малък риск за британските граждани, но списъкът подлежи на постоянно преразглеждане.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!