пари, банки
Снимката е илюстративна

Само преди три години банковата система у нас се поздрави с отчетена за първи път годишна печалба от над 1 милиард лева (1.4 млрд. лв. за 2021 г.). Сега тази летва е надхвърлена още в първите четири месеца на годината. Към 30 април 2024 г. банковата система е реализирала положителен финансов резултат в размер на 1.2 млрд. лв. след облагане, съобщава БНБ.

Това фантастично представяне на банковата система у нас е резултат от завидни ръстове на печалбите през последните три години от порядъка на 60-70%, а понякога и 80% – нещо, с което малко индустрии може да се похвалят, уточнява „Сега“ Спрямо април миналата година увеличението на реализираната печалба след облагане е със 177 млн. лв. (17.1%).

Затвърждава се тенденцията от последните две години на силно нарастване на доходността от лихви. За периода януари-април 2024 г. нетните приходи от лихви са 1.813 млрд. лв., което е с 25% повече от миналата година. Този ръст идва от кредитната експанзия и въпреки че банките поддържат лихвите на новосключените заеми – ипотечни и потребителски, ниски, то по старите договори върви плавното им увеличение с леки стъпки засега. На този фон масово банките – главно големите, държат лихвите по спестяванията на клиентите си на нулеви нива, т.е. нямат разходи за лихви.

Въпреки завидните печалби банките не спират да увеличават таксите и комисионите по финансовите си услуги. По официални данни на БНБ банките събират около 100 вида такси. За първите четири месеца на 2024 г. нетните приходи от такси и комисиони са 510 млн. лв., а година преди това са били 475 млн. лв.

За съжаление тези неприлично големи печалби и огромни такси на банките, каквито няма в еврозоната, са за сметка на българските граждани, които са принудени да ползват банковите услуги за всичко – от обикновени плащания до получаване на пенсии и заплати.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук