депутати, народно събранив
Депутатите приключиха работа и излязоха във ваканция

Народното събрание ще продължи с обсъждането на второ четене на преходните и заключителни разпоредби от удължителния закон за бюджета за тази година. Вчера депутатите приеха част от разпоредбите, с които данъчните облекчения за деца, ненавършили пълнолетие, както и тези за деца с увреждания, остават същите като през 2022г.

Запазват се ваучерите за храна, за заплащане на ползвани за битови нужди ток и топлинна енергия, природен газ и вода, за дейности, осъществявани от културни организации. Няма да се облагат с данъци ваучери до 200 лв. месечно при определени условия, реши парламентът.

Очаква се

днес депутатите да продължат с разискванията

и гласуванията на останалите текстове, част от които, свързани с начина, по който се актуализират пенсиите.

За ново обсъждане в пленарна зала днес са и върнатите с указ на президента Румен Радев промени в

Изборния кодекс.

Те бяха приети от парламента на 2 декември 2022 г. Държавният глава върна на 14 декември за ново обсъждане разпоредби, които се отнасят до начина на гласуване и отчитане на изборните резултати. С измененията в Изборния кодекс бе дадена възможност да се гласува с хартиена бюлетина или с машина. Миналата седмица правната комисия отхвърли ветото на президента.

Освен връщането на хартиената бюлетина, депутатите приеха машинните разписки да се броят на ръка от членовете на изборни комисии.

Това е последното заседание на парламента за годината. След това депутатите решиха да съкратят ваканцията си до 2 януари, включително.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук