Лозан Панов
На снимката: Лозан Панов

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преназначи Лозан Панов на длъжност „съдия“ във Върховния административен съд (ВАС), считано от 11 февруари, след като вчера това не стана.

Тогава седем кадровици подкрепиха молбата му, а двама – представляващият ВСС Боян Магдалинчев и Драгомир Кояджиков, бяха „против“. Така не се събраха необходимите осем гласа, припомня Lex.bg.

Днешното решение мина „на косъм“. Боян Магдалинчев и Драгомир Кояджиков не присъстваха на заседанието, макар по-рано да участваха в това на Пленума на ВСС. Главният секретар на ВСС Тихомир Димитров заяви, че не може да открие Магдалинчев, а кабинетът на Кояджиков е заключен. Но в заседанието се включиха Даниела Марчева и Вероника Имова, които по обективни причини вчера отсъстваха.

Така на ръба на кворума молбата на Панов да се върне на работа във ВАС беше удовлетворена. За нея гласуваха осемте присъстващи кадровици – Марчева, Имова, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Атанаска Дишева, Боян Новански, Стефан Гроздев и председателят на ВАС Георги Чолаков.

Така от 11 февруари Лозан Панов трябва да се върне във ВАС, където правораздаваше до 2015 г., когато беше избран за шеф на ВКС. Днес дебат по същество нямаше.

Дишева заяви, че Магдалинчев и Кояджиков не са посочили аргументи защо считат, че молбата на Лозан Панов не отговаря на изискванията на закона.

По думите й молбата на Лозан Панов да бъде преназначен във ВАС е в съответствие със закона, а ако Съдийската колегия не събере мнозинство, тогава ще бъде постановен акт, който противоречи на чл. 129, ал. 3 от Конституцията, в който е залегнал принципът за несменяемост на съдиите.

Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари. Утре новоизбраният председател на ВКС Галина Захарова ще встъпи в длъжност, но това ще стане на онлайн заседание на Пленума на съда, на който не са поканени официални гости, заради наложените мерки срещу разпространението на COVID-19. Тя беше единственият кандидат за поста.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук