Шри Ланка обяви планове за значително разширяване на електрическите заграждения, след като развилнели се слонове убиха 375 души през последните пет години и селяни като отмъщение избиха почти 1200 от животните.

Правителството заяви, че числата отбелязват ясна ескалация на конфликта между хора и слонове и са необходими спешни мерки за защита на хората и дивата природа.

Говорителят на правителството Гайанта Карантилака каза, че властите ще започнат да строят 2 651 километра нови ограждения с електричество, течащо по тях, за да държат слоновете далеч от селищата, граничещи с резерватите.

Кабинетът също одобри план за подобряване на съществуващите 4 349 километра електрически огради, които отблъскват слоновете, но не ги нараняват сериозно, и осигуряване на по-добрата поддръжка на съоръженията. Съобщението дойде два дни след като президентът Маитирапала Сирисена призова за спешни действия, казвайки, че слоновете се отклоняват от националните паркове, нападат села и унищожават насаждения.

Сирисена каза още, че дивите животни, включително и слоновете, унищожават около 35% от селскостопанската продукция в страната. Освен това има почти всекидневни съобщения за това, че слонове нападат хора или унищожават собственост.

Официално през последните пет години е имало 5 800 инцидента със слонове. Те са смятани за будистки символ и са защитени от закона. Убийството на див слон е престъпление, което може да бъде наказано включително със смъртна присъда. Въпреки това редовно има информации, че разгневени от стореното от животните селяни или ги отравят, или ги застрелват.

В Шри Ланка е забранено залавянето на диви слонове. Много хора незаконно отглеждат слонове-бебета, защото на това се глреда като на по-висок статут за дадения човек.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук